NVWA en IGZ samen in aanpak verboden medische claims

29 juni 2012

DEN HAAG - Verboden kruidenpreparaten en levensmiddelen met een verboden medische claim op het etiket worden effectiever aangepakt. De NVWA gaat hier samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tegen optreden.

Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de IGZ, en Wim Schreuders, inspecteur-generaal van de NVWA, hebben een protocol voor deze samenwerking ondertekend.

Met dit protocol wordt de al langer lopende samenwerking officieel vastgelegd en krijgt deze samenwerking ook een nieuwe impuls, stellen beide inspecties. Ze treden samen op tegen de verkoop van gevaarlijke of misleidende producten.

Gevaarlijke stoffen

Bij gevaarlijke producten gaat het onder meer om producten waarin sibutramine is verwerkt. Sibutramine was ooit onder meer in Nederland op de markt als geneesmiddel tegen overgewicht. Nu is al weer enige jaren verboden, vanwege soms ernstige bijwerkingen, zoals hartklachten.

Toch kwamen er sindsdien diverse producten als voedingssupplement of afslankpreparaat op de markt sibutramine of daarvan afgeleide stoffen, zonder dat dit op het etiket vermeld werd.

De NVWA trof deze producten onder meer aan in afslankklinieken, waarna de voorraad in overleg met de IGZ, in beslag werd genomen.

Verboden medische claims

De NVWA en de IGZ treden ook samen op tegen verboden medische claims op levensmiddelen. Dit gebeurt op basis van de Geneesmiddelenwet.

Drogisterijen en vitaminewinkels hebben veel producten die geen geneesmiddel zijn, maar waar wel op staat dat ze goed zijn voor de gezondheid. Een verwijzing naar een ziekte is verboden, omdat dan sprake is van een medische claim op een levensmiddel.

Medische claims op voedingssupplementen zijn verboden omdat de consument zo kan denken dat het product zijn ziekte geneest. Dit is niet alleen misleidend, maar kan ook gevaarlijk zijn als de consument dan niet naar een arts gaat.

Beide inspecties verwachten door intensief samen te werken de consument beter beschermen tegen gevaarlijke en misleidende producten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?