Nederland ketenregisseur agro & food

10 december 2010

DEN HAAG – De Nederlandse agro & foodketen verdient steeds minder met de productie en het transport van goederen, maar juist steeds méér met de organisatie van logistieke stromen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Nederland regieland; Transactiekosten van internationale handel in agrarische grondstoffen en voeding' van het LEI.

Nederland heeft een comparatief voordeel in de regie van agroketens en legt zich steeds meer toe op de organisatie van handelsstromen en de zakelijke dienstverlening eromheen, stelt het onderzoek. Onder die organisatie vallen ook kwaliteitsbewaking en informatievoorziening en het beheer en de garantie van betalingen.

Aanwezige kennis
Nederland heeft een sterke positie als doorvoerland, ook bij agrarische producten en voedingsmiddelen. Dit niet alleen vanwege de ligging van Rotterdam en Schiphol, maar ook vanwege de kennis van handelaren en het netwerk aan dienstverleners in activiteiten als ICT, financiële dienstverlening en juridische zaken.

Belang ketenregie
In ketens worden steeds meer activiteiten uitbesteed. Omdat er steeds meer schakels bij de keten betrokken zijn, neemt het belang van ketenregie toe. Een bedrijf dat ketens het best weet te organiseren, (de transactiekosten laag weet te houden) kan de ketenregie op zich nemen. Juist omdat de transactiekosten in Nederland laag zijn, concentreert de regiefunctie zich hier.

Draaischijf
Nederland fungeert als draaischijf tussen de wereld en Europa. Het land voert steeds meer agrarische grondstoffen en voedingsmiddelen van buiten Europa (Latijns Amerika, Azië en Afrika) in om deze door te voeren naar de rest van Europa. Daarbij is het belangrijk om de kwaliteit van de import (vooral uit de ontwikkelingslanden) te bewaken, juist omdat import weer export mogelijk maakt.

Handel breidt uit
De handel van Nederland met de nieuwe EU-lidstaten is fors gegroeid, stelt het rapport. Ons land is daar de grootste investeerder in agri & food. De Nederlanders breiden verder de handel en investeringen uit in deelsectoren waarin ze al zeer sterk zijn als producent of handelaar. Het gaat dan om varkens en varkensvlees, oliehoudende zaden, cacao, fruit, sierteelt en koffie en thee.

De investeringen worden, volgens het onderzoek, tevens gedaan door die schakels in de keten waarin Nederland al sterk is. Hier gaat het om de voedingsmiddelenindustrie en de groothandel, maar in mindere mate in supermarktketens. 

Download het onderzoek Nederland regieland; Transactiekosten van internationale handel in agrarische grondstoffen en voeding 
(pfd, 84 pagina's)

Lees ook:
'Nederland dreigt voorsprong te verliezen' (18 november 2010)

'R&D met 50% verhogen' (18 november 2010)

Belang voeding voor economie groot (18 november 2010)

LEI ziet kansen voor bio-babyvoeding (17 novembe r2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over innovatie

Alle berichten over Nederlandse economie

Altijd op de hoogte blijven?