Ook nutrigenomics-onderzoek bewijst gezondheid groente

23 mei 2013

ZEIST - Onderzoekers van TNO zijn er, met een innovatieve nutrigenomics-aanpak, voor het eerst in geslaagd om de subtiele gezondheidseffecten van groente aan te tonen. De uitkomsten ondersteunen de aanbeveling van de Gezondheidsraad om 150-200 gram groente per dag te eten.

Het onderzoek is in mei 2013 gepubliceerd in Genes and Nutrition. Dat veel groenten eten gezond is, was al bekend. Hoe en in welke mate een hoge groenteconsumptie aandoeningen als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes kan helpen voorkomen, daarover zijn wetenschappers het nog niet eens.

Groente bevat veel verschillende stoffen, elk met hun eigen subtiele gezondheidseffecten. Het is moeilijk te bepalen welke stof precies verantwoordelijk is voor welk effect. Bij veel epidemiologische studies is bovendien onduidelijk waaraan de gevonden gezondheidseffecten zijn toe te schrijven: aan het eten van groente of (ook) aan een gezonde leefstijl.

Nutrigenomics

Onderzoekers van TNO werken aan een innovatieve nutrigenomics-aanpak die de subtiele gezondheidseffecten van voedingsmiddelen meetbaar maakt. Om deze methode te toetsen, voerden zij een interventiestudie uit onder 30 mannen. De deelnemers aten volgens een gerandomiseerd schema tweemaal vier weken ofwel 50 gram (lage consumptie) ofwel 200 gram (hoge consumptie) groente per dag. Ze kregen telkens voor een week verse en blikgroente mee naar huis en mochten zelf kiezen op welke dag zij welke groente aten. Elke vier weken stonden zij bloedmonsters en een stukje vetweefsel af. De onderzoekers analyseerden de monsters niet alleen op klassieke biomarkers, maar bepaalden ook de gehaltes aan grote aantallen metabolieten en genen.

Bij de interpretatie van de gegevens gebruikten ze geavanceerde software voor bioinformatica- en netwerkanalyse. Hiermee konden zij, op basis van bestaande wetenschappelijke inzichten, verbindingen leggen tussen moleculaire en klassieke biomarkers. De onderzoekers konden dankzij de nieuwe aanpak de effecten van groenteconsumptie aantonen op het energiemetabolisme, ontstekingsprocessen en de mate van oxidatieve stress (de vorming van schadelijke peroxiden en vrije radicalen) in het lichaam.

De interventiestudie van TNO maakt deel uit van het vraaggestuurde onderzoeksprogramma Gezonde Voeding, gefinancierd door de Nederlandse overheid.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?