Vruchtensap net zo'n dikmaker als fris

20 februari 2008

DORTMUND - Er is geen correlatie tussen de consumptie van vruchtensap en een lagere Body Mass Index onder meisjes in de puberleeftijd.

Dat blijkt uit een studie van het Forschungsinstitut für Kinderernährung (FKE) in Dortmund. Hieruit blijkt nu dat dat meisjes die voornamelijk fruitsappen drinken na vijf jaar een vergelijkbare stijging van de Body Mass Index (BMI) kennen als frisdrinkende meiden.

Bij jongens tussen 9 en 18 jaar zijn de resultaten anders. Hoewel zij duidelijk meer vloeibare calorieën dan meisjes tot zich nemen, is er in deze groep helemaal geen samenhang tussen de consumptie van suikerhoudende drankjes en een verhoogde BMI.

Katan
Concluderend stelt het FKE dat jongeren het best voor mineraalwater kunnen kiezen in plaats van voor suikerhoudende frisdranken en fruitsappen.

Overigens is de vermeende gezondheid van vruchtendranken en -sappen al door Martijn Katan in zijn boek Wat is nu gezond? aan de kaak gesteld.

'Niet alleen frisdranken bevatten veel suiker, ook vruchtensappen en dranken, Roosvicee, diksap en drinkyoghurt bestaan grotendeels uit suiker.'

Lees ook:
Dik worden zit in de genen (13 februari 2008)

Katan's boek rekent af met fabels (18 januari 2008)

Ook matig overgewicht leidt tot hartziekten (12 september 2007) 

Fabrikanten verhogen prijs vruchtensappen (14 februari 2007)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over overgewicht

Altijd op de hoogte blijven?