IFFI heeft een mijlpaal bereikt van 15 jaar. Reden voor een feestelijk jaar. IFFI-voorzitter Ruud Peerbooms blikt terug op de afgelopen jaren en kijkt met veel vertrouwen vooruit naar de toekomst.

Dit jaar - 2023 - bestaat IFFI 15 jaar. Daar zijn wij trots op. Dit zal weerspiegelen in onze sociale media berichten en op onze events. We geven het woord aan hen die vanaf het begin lid zijn en stellen hen de vraag: wat was IFFI toen, hoe is IFFI nu?

Hoe ben je in de ingrediëntenindustrie beland?

Ik ben mijn carrière begonnen in de farmaceutische industrie als business trainee bij Akzo Nobel. Na drie jaar heb ik de overstap gemaakt naar de voedselingrediëntenindustrie en ben ik begonnen als accountmanager bij Loders Croklaan Lipid Nutrition. Sindsdien heb ik meerdere rollen gehad in de voedselingrediëntenindustrie in Nederland en daarbuiten, vooral in business development en sales. Nu ben ik als President Algae Ingredients werkzaam bij Corbion. 
Je werkt voor Corbion, wat doen jullie als bedrijf en wat is jouw rol? 
Corbion is wereldwijd marktleider in melkzuur en melkzuurderivaten. We produceren en leveren op biologische grondslag geproduceerde voedingsingrediënten en industriële basisgoederen. We gebruiken onze fermentatiekennis om duurzame oplossingen te vinden voor de conservering van voedsel en de productie van levensmiddelen terwijl we zorg dragen voor gezondheid en de planeet. Als President Algae Ingredients ben ik verantwoordelijk voor de business unit Algae Ingredients, sinds april 2020 ben ik lid van het Executive Committee. 

Wanneer kwam je voor het eerst met IFFI in aanraking?

Toen IFFI in 2008 werd opgericht werkte en woonde ik in het buitenland. In 2011 ben ik terug gekomen naar Nederland en ging ik aan de slag voor Kerry Ingredients in Almere en ben ik lid geworden van IFFI. 
Het bleek heel leuk en leerzaam om deel te nemen aan de IFFI-activiteiten: dinerbijeenkomsten, bedrijfsbezoeken en andere IFFI bijeenkomsten. Veel van mijn toenmalige collega’s waren ook actief lid van IFFI en het was een fantastisch netwerkplatform. Zo heb ik veel gelijkgestemden en collega´s uit de voedselingrediëntenindustrie leren kennen. 

Het bleek heel leuk en leerzaam om deel te nemen aan de IFFI-activiteiten

Wat is volgens jou het belang van IFFI?

IFFI fungeert als een zakelijk netwerk voor producenten van voedingsingrediënten. Dat netwerk verbindt mensen en inspireert ze om verder te denken dan hun dagelijkse bezigheden. Het netwerk richt zich op veranderingen, trends en onderwerpen die relevant zijn voor de gehele industrie, aangezien we allemaal vergelijkbare zakelijke interesses en uitdagingen hebben. Door samen te komen, kunnen we ideeën uitwisselen en waardevolle momenten delen.
Wat zijn de grootste veranderingen binnen het IFFI-netwerkplatform, toen en nu?
Met de groeiende consumentenvraag naar gezonde, natuurlijke en duurzame producten en de toenemende focus op technologieën die flexibiliteit en kostenbesparingen bieden, heeft de voedingsingrediëntenindustrie de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen doorgemaakt. Het ontwikkelen van ‘clean label’ en duurzame ingrediënten is nu van groot belang. Daarnaast heeft er een machtsconcentratie plaatsgevonden bij onze klanten en retail, die ook invloed heeft gehad op de gehele voedselingrediëntenindustrie. 
Deze veranderingen hebben geleid tot fusies, overnames en herstructureringen van bedrijven, wat natuurlijk ook invloed heeft gehad op het IFFI-netwerk. Hoewel de namen en het aantal leden zijn veranderd, blijven de doelen hetzelfde. Het feit dat we meer leden hebben dan voorheen,  laat zien dat er zeker behoefte is aan een netwerk zoals IFFI.
Wat is het meest indringukwekkende resultaat dat IFFI heeft bereikt? 
IFFI heeft een trouwe groep leden opgebouwd en elk jaar worden er nieuwe leden verwelkomd, wat heeft geleid tot een uitgebreid netwerk van mensen uit de voedingsingre- diëntenindustrie. Dit heeft geleid tot samenwerkingen en vriendschappen tussen leden. IFFI is trots dat ze flexibel is gebleken in een snel veranderende omgeving en heeft tijdens de COVID-pandemie nieuwe vormen van online netwerken uitgeprobeerd om de leden met elkaar te verbinden.

Bovendien heeft IFFI het belang van innovatie via start-upbedrijven erkend en dit heeft geleid tot het eerste IFFI-startupevenement. Dit was een fantastische manier om innovatieve start-ups te verbinden met gevestigde ingrediëntenbedrijven. 

Wat zijn je wensen voor IFFI voor de aankomende 15 jaar?

Onze focus ligt op de ontwikkeling van gezonde, duurzame en betaalbare voedselproducten, waardoor we ons onderscheiden van brancheverenigingen die zich typisch richten op regelgeving. In tegenstelling tot andere netwerken in onze branche, leggen we ons met name toe op innovatie en zijn we daarom non-competitief, wat vrij zeldzaam is. Tot op heden zijn er geen vergelijkbare netwerken in andere landen en een van onze ambities is om ons netwerk uit te breiden tot buiten de Nederlandse grenzen. Het oprichten van een IFFI Europe is een van mijn grootste wensen. 

IFFI

IFFI, oftewel Ingredients for Food Innovators, is een Nederlands zakelijk netwerk van innovatieve producenten van voedselingrediënten. Het hoofddoel van IFFI is om de zakelijke en menselijke ontwikkelingscapaciteit van elk lidbedrijf te vergroten door het delen van inzichten, faciliteiten en capaciteiten van de voedingsingrediëntenindustrie als geheel. Uniek aan IFFI is dat het zich richt op innovatie in plaats van op regulering, waarmee het zich onderscheidt van traditionele brancheverenigingen. IFFI heeft als missie om menselijke perspectieven en zakelijke grenzen te overstijgen om zo gericht gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel te creëren.

Altijd op de hoogte blijven?