2017: Wie ging innoverend en duurzaam te werk?

2 januari 2018

pexels-photo-282919-300x225 Iets gemist het afgelopen jaar? In de kerstvakantie eindelijk tijd om allerlei achterstallig nieuws in te halen? EVMI helpt je een handje met verschillende jaaroverzichten. Deel IV: Innovatie en duurzaamheid.

FAIRR – een initiatief van investeerder Coller Capital – wijst op de gevolgen van een vleestaks. Volgens Coller is belasting onvermijdelijk binnen vijf tot tien jaar.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/fairr-vleestaks-onvermijdelijk-binnen-5-tot-10-jaar/

De teelt van biologische bloembollen krijgt een extra impuls. Twee jonge ondernemers stoppen ze niet in de grond maar in de wodka.

https://www.evmi.nl/pittig-pikant/opkikkertje-biologische-tulpenbollen/

Met het oog op de verwoestijning en opwarming van de aarde zijn cactussen  het voedsel van de toekomst, zegt de FAO.

https://www.evmi.nl/voeding-gezondheid/fao-denkt-mensen-cactussen-moeten-eten-en-koeien-ook/

ProMessa verpakt biologisch vlees in gecertificeerde composteerbare vleesverpakkingen, die de consument gewoon bij het GFT-afval kan gooien.

https://www.evmi.nl/product-ontwikkeling/composteerbare-vleesverpakking-promessa/

Coca-Cola gaat verhuizen naar een duurzaam gebouw (SMART building) in Rotterdam. Het energielabel is verbeterd van E naar A en het doel is een BREEAM Very Good certificering. BREEAM is wereldwijd het meest gebruikte keurmerk voor duurzame gebouwen.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/coca-cola-verhuist-naar-duurzaam-pand-rotterdam/

De Koninklijke CSK food enrichment opent een nieuwe locatie op de campus van Wageningen University & Research. De ‘smaakmaker’ van nagenoeg alle bekende zuivelproducten in Nederland zet met haar nieuwe locatie stevig in op innovatie.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/csk-investeert-innovatie-nieuwe-vestiging-op-wageningen-campus/

De appelmoes 0% variant van HAK zonder toegevoegde suiker en zonder kunstmatige zoetstoffen is inmiddels de best verkochte appelmoes in die categorie. Daarom gaat HAK de productie in 2018 verder opvoeren.

https://www.evmi.nl/marketing-sales/hak-gaat-suikerreductie-appelmoes/

Het Voedingscentrum heeft de Koelkastklem ontwikkelt. Deze klem herinnert consumenten aan de restjes in de koelkast om voedselverspilling tegen te gaan.

https://www.evmi.nl/nieuws/overig/voedingscentrum-lanceert-koelkastklem/

Aldi zet zich samen met haar Nederlandse AGF-telers in om de impact van de teelt op het milieu terug te dringen. Alle aardappelen, groenten en fruit van Nederlandse bodem moeten uiterlijk eind 2019 zijn voorzien van Milieukeur.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/aldi-en-agf-telers-verlagen-milieu-impact/

Unilever gaf op 3 november het startschot voor de bouw van haar nieuwe wereldwijde Foods Innovation Centre. Dit gebeurde een jaar na de aankondiging van de centralisatie van Unilever’s Foods R&D expertise vanuit Heilbronn (Duitsland), Poznan (Polen) en Vlaardingen in het Foods eco-system in Wageningen.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/unilever-start-bouw-global-foods-innovation-centre/

Tony’s Chocolonely laat zijn chocola vanaf 2018 CO2-neutraal naar de VS verschepen via the Good Shipping Program (GSP).

https://www.evmi.nl/pittig-pikant/tony-chocolonely-op-duurzame-diesel-naar-vs-verscheept/

De Verspillingsfabriek behaalde Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat is de hoogst haalbare notering en hiermee is De Verspillingsfabriek koploper als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/verspillingsfabriek-krijgt-hoogste-pso-certificering/

Van alle EU-lidstaten voert Nederland de meeste nuttige insecten in, meldt het CBS. De invoerwaarde is met €8,2 miljoen (390.000 kilogram) in de eerste helft van 2017 bijna vijf keer hoger dan in 2012.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/nederland-grootste-insectenimporteur-europa/

De provincies Gelderland en Overijssel starten The Protein Cluster. Een katalysator voor ondernemers in de plantaardige eiwitketen die inzetten op de duurzaam-commerciële potentie en internationalisering van ‘groene’ eiwitten.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/oost-nederland-voorop-eiwittransitie/

De volkoren quinoa van Dutch Quinoa behaalde de derde plek in de twaalfde editie van de MKB Innovatie Top 100. Het bedrijf is het hoogst genoteerde mkb-bedrijf uit de voedingsmiddelenindustrie.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/dutch-quinoa-group-op-derde-plek-mkb-innovatie-top-100/

Kipster, de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke legkippenstal ter wereld is geopend. De eieren zijn exclusief te koop bij Lidl. In een lichtblauw, van aardappelmeel gemaakt doosje.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/duurzaamste-ei-wereld-komt-oirlo-limburg/

Alpro gebruikt alleen nog maar sojabonen uit Europa en Canada. Bonen moeten duurzaam zijn geproduceerd, niet uit ontboste gebieden komen en niet genetisch zijn gemanipuleerd. Ook streeft het bedrijf naar meer lokale sojateelt om de ecologische voetafdruk te verminderen.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/alpro-kiest-steeds-meer-europese-sojateelt/

Aldi Nederland heeft naast Albert Heijn en de Jumbo het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de gevreesde aardappelziekte phytophthora.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/aldi-sluit-zich-aan-convenant-biologische-aardappelrassen/

Voor het eerst in 80 jaar is er een nieuwe soort chocola op de markt. De kleur is echt roze. Dat schrijft de Daily Mail. Na donkere, witte en melkchocola is dat nu de vierde variant. Volgens de fabrikant bevat het geen kunstmatige kleurstoffen.

https://www.evmi.nl/marketing-sales/roze-revolutie-chocoladeliefhebbers/

Houben Worstenbrood en Sportcentrum Papendal hebben gezamenlijk het Sportenbroodje ontwikkeld: een gezond en eiwitrijk worstenbroodje. Het broodje is inmiddels verkrijgbaar in het Topsportrestaurant op Papendal en andere topsport locaties.

https://www.evmi.nl/marketing-sales/sportenbroodje-gezond-en-eiwitrijk-worstenbroodje/

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) stelt een norm voor duurzaamheids-keurmerken op. Door het toenemende aantal duurzaamheidskeurmerken is de betekenis en waarde van het keurmerk verwarrend voor de consument.

https://www.evmi.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/iso-norm-duurzaamheidskeurmerken/

Sauzenfabrikant Remia produceert voortaan 100 procent klimaatneutraal. Dit is het resultaat van een jarenlang actief beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/remia-produceert-100-procent-klimaatneutraal/

Ikea implementeerde begin 2017 het ‘Food is Precious’-initiatief in de Nederlandse winkels. Hierdoor heeft het Zweedse meubelwarenhuis de hoeveelheid voedselafval teruggedrongen met 21 procent.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/ikea-dringt-voedselafval-in-nederlandse-winkels-met-21-procent-terug/

Nestlé Nederland koopt in samenwerking met UTZ voor al haar merken duurzaam gecertificeerde cacao in. Hiermee is de fundering voor de productie van duurzame chocolade gelegd.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/nestle-nederland-chocolade-100-duurzaam-ingekochte-cacao/

Jumbo en de Verspillingsfabriek hebben ketchups gelanceerd, gemaakt van ‘geredde tomaten’. Met deze ketchups geeft Jumbo invulling aan haar ambitie om de voedselverspilling in de keten terug te dringen.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/jumbo-lanceert-ketchups-geredde-tomaten/

Nestlé’s Maggi introduceerde: ‘We Gaan Voor Goed’. Dit betekent meer groente en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Op de nieuwe verpakking van de maaltijdmixen heeft Maggi haar receptuur aangepast van 150 naar 200 gram groenten per persoon per avondmaaltijd.

https://www.evmi.nl/marketing-sales/nieuwe-maggi-verpakking-vervangt-vlees-groente/

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gaf het startschot voor het innovatieprogramma ‘Seaweed for Food and Feed’. Hiermee investeert het kabinet in duurzame teelt van zeewier en het geschikt maken van zeewier voor menselijke consumptie en diervoeder.

https://www.evmi.nl/voeding-gezondheid/dam-zeewier-als-groente-toekomst/

Het vervangen of weglaten van de THT-datum leidt mogelijk tot minder voedselverspilling. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research. Als er geen THT-datum op de verpakking staat van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik, daalt de verspilling met 12 procent.

https://www.evmi.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/minder-voedselverspilling-weglaten-houdbaarheidsdata/

In Rotterdam is een Jumbo pop-up supermarkt gestart, waar klanten niet naar binnen kunnen. De etalageruiten zien eruit als winkelschappen met populaire producten. Voorbijgangers kunnen met de Jumbo-app de barcode van de afgebeelde producten scannen en bestellen.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/jumbo-lanceert-virtuele-supermarkt/

Nederland moet over 5 tot 10 jaar wereldwijd koploper zijn in gezonde en duurzame voeding, volgens de Nationale Voedseltop in Den Haag. De partijen willen dat het voor consumenten makkelijker wordt om lekker en gezond te eten en dat bestaande en nieuwe producten gezonder gemaakt worden.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/voedseltop-nl-moet-koploper-worden/

Het EKO-keurmerk wordt duurzamer. Naast de bij wet geborgde eisen voor biologisch voedsel gaat het keurmerk ieder jaar twee duurzaamheidsthema’s aanpakken.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/eko-keurmerk-wordt-duurzamer/

Unilever heeft bekendgemaakt dat alle kunststof verpakkingen volledig herbruikbaar, recyclebaar óf composteerbaar worden. Tegen 2025 moeten alle kunststof verpakkingen aangepast zijn.

https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/unilever-gaat-op-recyclebaar-plastic/

Altijd op de hoogte blijven?