Smeren moet. Dat geldt niet alleen voor jezelf tijdens een half uurtje zonnebaden, maar voor veel mechanische beweegpunten in machines en installaties, bijvoorbeeld voor verwerken en verpakken. 

Beweegpunten, het woord zegt het al, bewegen. Dus komt een smeermiddel er vaak op de een of andere manier ook weer uit. Ook waar je het niet wilt. Want smeermiddelen kunnen koolstoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een smeermiddel dat geen schadelijke koolstoffen bevat en geen minerale olieresten achter kan laten of uitdampen, zou bijzonder welkom zijn. Toch?

In Nieuw-Zeeland is het al tientallen jaren in gebruik: een smeermiddel uit lanoline, gezuiverd wolvet van Nieuw-Zeelands trots: het schaap. Een natuurproduct dat toegepast kan worden als smeer- en anticorrosiemiddel in de meest uitdagende omstandigheden, slijtage voorkomt, prestaties verbetert, beschermt tegen corrosieve en abrasieve invloeden, isoleert, lang meegaat en ook nog eens voedselveilig is. De productnaam is Professional Lanolin, oftewel ProLan. Het product is in Nederland nog relatief onbekend, maar op diverse toepassingsgebieden dringt de boodschap heel snel door.

‘Het hoofdingrediënt is gezuiverd wolvet. Schapen scheiden dit uit om de wolvezels te beschermen’

De werking van smeermiddel en corrosieremmer in één zorgen ervoor dat de levensduur van alle apparatuur wordt verlengd en vastgeroeste onderdelen simpel kunnen worden losmaakt. De complete productlijn heeft exact dezelfde eigenschappen en biedt algemene bescherming van alle mogelijke oppervlakken en elektrische componenten. Een mooi actueel voorbeeld van een toepassing die grote voordelen biedt, is het beschermen en smeren van bevestigingsmaterialen en componenten van windmolens. Met name op zee zijn deze zeer onderhavig aan zoutwaterinvloeden. En juist daar vragen de omstandigheden om een soepele en effectieve uitvoering van de werkzaamheden. Precies om die reden is het in Scandinavië de standaard voor het beschermen en smeren, het is bestand tegen waterdruk van maar liefst 170 bar, dus eenmaal aangebracht spoelt het niet weg.

Voor iedereen een andere meerwaarde

“De toepassingen zijn breed maar niet voor iedereen in gelijke mate van belang,” vertelt Wim van den Oever van ProLan Benelux. “Voor de één is de isolerende werking de grootste meerwaarde, voor de ander de voedselveiligheid. Weer een ander roemt vooral de lange en actieve werking op het gebied van corrosiebescherming en de volgende dat het product niet binnen een paar maanden uitspoelt. Schrijft de leverancier van jouw machine een bepaald vet voor in de garantievoorwaarden, en schrijf je jouw machine binnen een paar jaar af, dan zie jij misschien niet direct de meerwaarde. Maar reviseer of refurbish jij machines, die je vervolgens verhuurt, tja, dan is die lange beschermende en isolerende werking juist van heel groot belang. De veelzijdigheid van het product is gelijk een lastige factor, want wie gelooft er nou waar het allemaal voor toegepast kan worden?”

Een paar van die voordelen zijn wel allemaal van belang bij de oogst bij mosselkwekerijen in Nieuw Zeeland. Die wordt binnengehaald met behulp van tractoren. Die rijden direct het zoute water in en hadden in het verleden regelmatig problemen vanwege het binnendringen van zout water in de elektronica, carrosserie en startmotoren en dynamo’s.

Na de behandeling met het lanoline behoren die problemen tot het verleden, zonder dat er vervuiling optreedt van de mosselbedden doordat het product zeer voedselveilig en milieuvriendelijk is. Voor omgevingen waar voedingsmiddelen worden geproduceerd, is de natuurlijke en voedselveilige basis van het product een grote meerwaarde. Daarnaast is het effectief gebruik zeer laag, dus de kostprijs interessant.

Een wereldwijde producent van verwarm- en koelsystemen voor recreactievoertuigen, de ‘Dometic Group’, gebruiken het met veel succes in extreem corrosieve omstandigheden. Zowel de corrosie- als elektrische problemen werden hier opgelost. Bij een wereldwijde producent van eierdozen - Hartmann - werd het product aanbevolen door de pompleverancier. De pulp waarvan de eierdozen worden geperst zorgt voor hoge corrosiviteit. De resultaten van het gebruik waren zo overtuigend dat er nu wereldwijd geen ander middel meer mag worden gebruikt zowel voor smeren als beschermen, mede door de milieuvriendelijkheid en voedselveiligheid.
  Schermafbeelding 2021-04-30 om 15.42.03

Aanbrengen en afdichten

Het product wordt opgebracht in meerdere lagen die ieder een droogtijd hebben, afhankelijk van de toepassing. De werking kan gedurende jaren - in sommige gevallen zelfs tientallen jaren - probleemloos standhouden. Het biedt bescherming doordat het actief blijft en een verbinding aangaat met het oppervlak. Zo wordt voorkomen dat vocht en zuurstof corrosie veroorzaken en stopt elektrolyse wanneer verschillende metaalsoorten worden gebruikt. Het product verdampt niet of spoelt niet van het oppervlak en is bestand tegen zuren, zouten, logen, kunstmest, aceton en thinner en corrosieve elementen in het algemeen.

Het hoofdingrediënt is gezuiverd wolvet. Schapen scheiden dit uit om de wolvezels te beschermen. Het is volledig milieuvriendelijk en kan worden gebruikt als smeermiddel, montagepasta of anticorrosiemiddel in de automobielindustrie, de offshore, de industriële en agrarische sector, de visserij, de voedingsmiddelen- en drinkwaterindustrie. Vanwege de goede isolerende eigenschappen is het product ook geliefd in de installatie-en elektrobranche.

De productlijn bestaat uit vijf verschillende producten met verschillende viscositeiten waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen, van lichte smering en montagevet tot permanente anticorrosietoepassingen. Afhankelijk van de viscositeit wordt het geleverd in spuitbussen - zonder drijfgas, in literverpakking of drums en als vet. De verwerking is afhankelijk van de temperatuur en vloeibaarheid, het kan worden gespoten, gerold, gekwast of ingewreven.

Wim van den Oever van ProLan Benelux vertelt dat gebruikers die eenmaal met het product gewerkt hebben, niet anders willen. “Omdat het in de Benelux nog een relatief onbekend product is, laat ik gebruikers zelf zien hoe het werkt. Het mooiste is het als een gebruiker het elders heeft gezien en dan eist dat alleen nog dit product wordt toegepast.”

Inmiddels worden er in verschillende omgevingen in de voedingsmiddelenindustrie praktijktesten mee uitgevoerd. Met enthousiaste reacties. Dus we denken: wordt vervolgd.

Gecertificeerd
Alle ProLan-producten hebben een NSF certificaat H1, H2 en R2, zijn getest op 70kV isoleerde werking, uv-werend en voorzien van een Drinkwater-toelating.

Altijd op de hoogte blijven?