De steigers zijn opgesteld

22 november 2022 Janet Kooren Mikrocentrum

Foto door: Mikrocentrum

Afgelopen april was het dan eindelijk zo ver. De eerste editie van het evenement Food Technology. Een congres met beurs met uiteenlopende informatie over en rond de voedings-middelenindustrie. 12 en 13 april 2023 is de tweede editie.

De tweede editie van het evenement Food Technology staat op de agenda voor 12 en 13 april 2023. Op 10 oktober jl. vond de goed bezochte Kick-Off plaats bij het Mikrocentrum in Eindhoven. Tijdens die Kick-Off, met ruim veertig geïnteresseerden, presenteerden de organisatoren de opzet van de komende editie. Want van een eerste editie leer je veel. De feedback van zowel exposanten als bezoekers van de eerste editie is dan ook terug te zien in de opzet van de beursvloer.

Oplossingen gezocht
Ons voedselsysteem staat onder grote druk. Een enorme diversiteit aan uitdagingen zorgt ervoor dat we op zoek moeten naar innovatieve oplossingen. Technologie kan een nog veel grotere rol spelen dan nu, maar hoe? De ontwikkelingen op het gebied van machinebouw en steeds verdergaande automatisering, vision en robotica staan niet stil. Maar ook kunstmatige intelligentie kan een rol vervullen onze voedselproductie.

Eén ding is zeker: we moeten efficiënter, effectiever, veiliger, duurzamer of zelfs geheel anders voedsel gaan produceren.
Tijdens de eerste editie van Food Technology bezochten 1700 bezoekers verdeeld over twee dagen het evenement met zo’n 120 exposanten en 60 lezingen. In 2023 zal het laboratoriumdeel van de beurs verplaatst worden naar het evenement Lab Technology dat dan voor het eerst gelijktijdig en naast Food Technology gehouden zal worden. De focus zal meer liggen op techniek en machines. Er zijn voor 2023 drie hoofdthema’s voor de beursvloer van Food Technology, te weten Voedselverwerking & machines, Food innovatie & duurzaamheid en Voedselveiligheid.

Bezoekersprofiel
Het evenement richt zich op professionals werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie, of het nu gaat om levensmiddeltechnologen, procestechnologen, machinebouwer, voedselveiligheidsspecialisten, kwaliteitsmanagers of inkopers. Wil je weten wat er speelt, dan kom je naar Food Technology 2023.

Eerste keynotes bekend
Het congresprogramma van de eerste editie werd zeer hoog gewaardeerd, door alle betrokkenen. Daar zal nog verder verdieping in gezocht worden om de juiste mensen op het juiste podium te zetten. De eerste key-
notes zijn bekend en dat zijn sprekers waar je u tegen zegt: Lean Goedegebuure van Tony Chocolonely en Danielle Mol van The GreenUp Company. Voor de rest van het programma ziet het er ook al zeer veelbelovend uit.

Wat goed is, moet je koesteren. Dus blijven er wat onderdelen gelijk en worden andere aangepast. Zo is er uitgebreid ruimte voorstart-ups, onderwijs en wetenschap in paviljoens en wordt er demo-plein ingericht waar leveranciers hun oplossing werkend kunnen tonen. Horen, zien, ervaren en ontmoeten.

De machines en automatisering worden uitgebreid vertegenwoordigd. Je maakt kennis met oplossingen op het gebied van machinebouw, sensoren, robotica, vision, fotonica, drones, digitalisering, automatisering, big data, AI, visualisatie en aanverwante onderwerpen zoals smart maintenance.

De voedselveiligheid speelt ook een grote rol op Food Technology. Exposanten bieden informatie over oplossingen in track & trace, beveiliging tegen fraude, distributie, transport, logistiek, energiemanagement, opslag, food lab, koeling, verpakken en vertical farming.

En hoe ziet ons eten in de toekomst eruit en welke technologische oplossingen vraagt dat of zijn er al? Productontwikkeling, plantaardige eiwitten, duurzaamheid en foodprinting zijn enkele van de onderwerpen die op de planning staan.

Altijd op de hoogte blijven?