Tijdrovende klussen die niet overlopen van aantrekkelijkheid kun je maar het beste automatiseren. En dan is het prettig als je die automatisering zo kunt uitvoeren dat je hem simpel kunt aanpassen aan verschillende situaties. En nog idealer? Je kunt hem inpassen in een bestaande situatie.

Bij Koppert Cress zocht men naar een geautomatiseerde handling voor het plaatsen van deksels op hun dozen waarin hun vers gekiemde plantjes verpakt worden. Diezelfde soort dozen worden ook gebruikt voor het verpakken van paprika’s, komkommers, vlees, kaas en nog veel meer.

‘Het is best spannend als je verschillende handelingen tegelijk wilt automatiseren’

Bij versproducten wordt veel gebruik gemaakt van voorgevouwen deksels die los over dozen worden geschoven, omdat er aan gevulde dozen met verse producten niet meer gelijmd mag worden. Bij het handmatig vouwen en plaatsen van de deksel wordt een overmaat deksel gebruikt om zo snel mogelijk te kunnen plaatsen, maar dan nog is het een tijdrovende klus. Die speling die nodig is om het deksel handmatig te plaatsen, gaat ten koste van de stevigheid. En bijvoorbeeld al in het interne transport naar de palletiseerder kan de deksel zelfs spontaan van de doos vliegen door die losse passing. Maar vooral het palletiseren boet in aan stabiliteit, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Dit artikel uit EVMI magazine is tijdelijk voor iedereen online te lezen. Smaakt het naar meer, maar ben je nog geen abonnee? Klik dan hier

Stevig stapelen

Als een deksel machinaal geplaatst wordt, kan deze een veel strakkere passing krijgen en is de verpakking en stapeling veel steviger. Koppert Cress besprak de vraag met hun partner Actitec. Albert Boeder van Actitec vertelt over wat ze tegenkwamen bij deze uitdaging. “We hebben eerst uitgebreid marktonderzoek gedaan. Voor welke producten is deze oplossing interessant en wat komt daar dan bij kijken? Nadat we hadden vastgesteld dat het voor meerdere klanten interessant was, zijn we aan het ontwikkelen geslagen.”

Behalve het automatiseren van de handelingen wordt er ook bespaard op karton. Doordat de deksel strak op de doos zit en vastgehouden kan worden met vergrendelnokjes, kon de rand van de deksel veel lager worden. Door die nauwere passing is er minder kans op beschadiging van het product en neemt de stevigheid van de complete doos enorm toe. En met een stevige doos is het beter stapelen. “Door het open vouwen van de deksel in verschillende stappen uit te voeren, hou je de snelheid in het dekselen. En het resultaat is een perfect gesloten doos. Ideaal voor een veilige en efficiënte verwerking.”

Zo wordt de kraag opgespannen De kraag zet de deksel op spanning, zodat de passing goed strak is.

Meerdere handelingen

De vraag van de eindklant was dus om de deksel geautomatiseerd open te vouwen en over de doos te plaatsen. ”Het is best spannend als je verschillende handelingen tegelijk wilt automatiseren. Het ging dan wel puur om het plaatsen van de deksel, maar die moet uit een magazijn worden gehaald, gekeerd, opengevouwen en over de doos worden geplaatst.” De modulaire opbouw van de uiteindelijke oplossing maakt dat alle configuraties mogelijk zijn. Van welke richting de deksel ook gepakt moet worden, hoe groot of klein de doos is en waar de gedekselde doos heen moet, alles kan. “We kunnen deze oplossing dus heel makkelijk in een bestaande situatie integreren, ook vanwege de compacte inbouwmaat.”

De deksel wordt uit het magazijn gepakt met behulp van zuignappen. Hij wordt gekeerd en overgenomen door andere zuignappen die de zijdes van de deksel open vouwen. Door middel van een kraag wordt de deksel opengespannen. “Doordat de deksel als het ware met vier handen wordt opgespannen, kan hij beter over de doos geplaatst worden. De doos wordt onder de deksel gebracht en omhoog geduwd waarbij de deksel in één beweging van de kraag wordt geduwd. Voor verschillende handelingen in deze machine hebben we gebruik gemaakt van luchtcilinders. Voor vragen en berekeningen over de juiste handeling van de componenten hebben we een hele goede relatie met onze leverancier Camozzi. Ik hoef onze contactpersoon Mike Goossens maar te bellen en hij helpt ons direct verder. Wij geven aan welke kracht en snelheid er nodig is en hij berekent de grootte van het ventiel, de doorlaat en de cilinder. Het is ideaal dat als je aan het tekenen bent, je niet lang hoeft te wachten op een antwoord over welke pneumatische onderdelen er nodig zijn. Dan kan je tenminste de vaart erin houden bij het tekenen. Mike denkt ook mee over de uiteindelijke oplossing, hij ontzorgt ons echt en heeft goede ideeën. We ontwerpen vaker zelf oplossingen en dan is het heel makkelijk dat we maar een paar dingen aan hoeven te geven en direct weten wat we nodig hebben qua pneumatische onderdelen. Alle cilinders en ventielen die we gebruiken zijn van Camozzi, want de componenten zijn heel breed inzetbaar en we kunnen echte flexibiliteit in ons eigen proces inbrengen.”

De kraag voor het openspannen van de deksel De doos duwt van onderaf de deksel van de kraag.

Projectgroep

Binnen Actitec werkte een projectgroep van vier personen aan de ontwikkeling. “Het denkwerk is van het hele team, maar Sander Jansen heeft een belangrijke rol gespeeld. Hij heeft de software en het 3D-ontwerp gemaakt hij heeft vooral alles uitgewerkt en tot een werkende machine gebracht.” Na de ontwikkeling van het prototype zijn er nog flink wat aanpassingen gedaan en er is inmiddels octrooi gekregen op de machine. “Het project is echt heet van de naald. Op 15 maart is de eerste machine geïnstalleerd bij Koppert Cress - waar verse kruiden worden verpakt. Maar al tijdens de FAT (Factory Acceptance Test) - waarvan de laatste online werd gedaan - bleek hoe mooi het werkt.”

En, is de eindklant blij? “Het ei van Columbus”, zo luidde de reactie volgens Boeder. “Ze waren er heel blij mee, maar het is dan ook een hele mooie machine geworden.”

Samenwerking

Actitec werkt als technisch dienstverlener nauw samen met Sarco Packaging. “Sarco verzorgt de verkoop en wij zorgen voor het uitvoerende deel zoals machinebouw, onderhoud, service en installaties. Zelf zijn we vooral actief in verpakkings- en weegmachines voor fruit, groente en bakkerijproducten, eigenlijk alles wat gewogen en verpakt moet worden. Daarnaast leveren we gebruikte verpakkings- en weegmachines. Als we een weger met verpakker verkopen, zorgen wij voor de koppeling tussen deze twee machines, en zorgen dat deze machines met elkaar kunnen communiceren. Dit is altijd maatwerk, want iedere machine is weer anders.”

Doordat Actitec service leverde voor machines van Ilapak en Sacmi, kwam het bedrijf in aanraking met de componenten van Camozzi. “We hebben veel machines met Camozzi-onderdelen in onderhoud. Camozzi is een groot merk in de markt, je komt ze vaak tegen. Ook prijstechnisch zijn ze interessant en bovendien hebben ze een hele goede service en engineering. We krijgen altijd heel goed advies en worden echt ontzorgd bij onze vragen. We hebben daarom besloten om helemaal over te stappen op Camozzi. Het is dan ook heel prettig als je maar van één merk spareparts hoeft te hebben.”

Altijd op de hoogte blijven?