Dure grap voor werkgever

21 augustus 2024 Smit en Smit Advocaten Andrea Piacquadio via Pexels
WETGEVING | Onlangs heeft de kantonrechter een uitspraak gedaan waaruit goed blijkt hoe een arbeidsconflict kan escaleren. De verstoorde arbeidsrelatie kostte de werkgever ruim zes jaarsalarissen.

In de betreffende zaak leidde een langdurig arbeidsconflict tussen een werknemer en haar werkgever tot een financiële strop voor de werkgever. Na drie jaar van conflicten, ruzies, ziekteverzuim en mislukte re-integratie, moest de werkgever uiteindelijk een forse vergoeding betalen. Deze zaak benadrukt het belang van goede communicatie en tijdige oplossingen voor zowel werkgevers als werknemers. 

Wat was er aan de hand? Een werkneemster, sinds 2018 in dienst bij een ziekenhuis als klinisch chemicus, raakte in december 2020 in conflict met een collega. Hierdoor kreeg zij een verbetertraject opgelegd, waarna ze zich ziekmeldde. De werkneemster had door de hele situatie last van black-outs en burn-outverschijnselen. De bedrijfsarts stelde vast dat dit een werkgerelateerde beperking was en adviseerde veiligheidsgesprekken met collega’s om haar vertrouwen in het bedrijf te herstellen. Deze gesprekken vonden echter niet plaats en dat leidde vervolgens tot een zware depressie bij de werkneemster.

Loonsanctie

Pogingen tot mediation mislukten vervolgens. Ook probeerde de werkgever tevergeefs om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, eerst via de kantonrechter en daarna nog in hoger beroep. Dit is door de kantonrechter en het gerechtshof afgewezen omdat er meer nadruk moest worden gelegd op herstel en re-integratie binnen de organisatie.

Drie jaar lang ondernam de werkgever minimale stappen voor re-integratie. Uiteindelijk legde het UWV zelfs een loonsanctie op wegens de zeer matige inspanningen van de werkgever op dit vlak. De werkgever weigerde vervolgens ook om de werknemer weer aan het werk te zetten en beriep zich keer op keer op de verstoorde arbeidsrelatie. Na afloop van het derde ziektejaar, heeft de werkgever vervolgens het salaris van de werkneemster stopgezet en een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter ingediend.

Zes jaarsalarissen

De kantonrechter ontbond uiteindelijk de arbeidsovereenkomst waarbij de werkgever ernstig verwijtbaar gedrag werd aangerekend. De werkgever had haar taken dermate verwaarloosd dat de kantonrechter – naast de transitievergoeding van € 24.000 – ook een billijke vergoeding van € 445.000 – in dit geval ruim zes jaarsalarissen – op zijn plaats achtte. De werkgever kwam dus van een koude kermis thuis door een ontbindingsverzoek in te dienen.

Beter voorkomen dan genezen

Deze zaak laat opnieuw het belang zien van een zorgvuldige aanpak van arbeidsconflicten en ziekteverzuim. Het is belangrijk dat werkgevers hun verantwoordelijkheden op dit vlak serieus nemen. Tot slot: voorkomen is beter dan genezen. Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op als u met een soortgelijke kwestie kampt. 

Heeft u vragen over dit of een ander juridisch onderwerp? Bel of mail dan Smit & Smit Advocaten.

Smit & Smit Advocaten image  

Smit & Smit Advocaten
Mr. C.M. (Kees) Smit
T +31 (0)6 20 13 86 69
Mr. J.J.M. (Jack) Smit
T +31 (0)6 20 14 24 49
info@smitensmitadvocaten.nl 
smitensmitadvocaten.nl

Altijd op de hoogte blijven?