Voor het eerst in 6 jaar keert Vion weer dividend uit

30 maart 2018

Voor het eerst in 6 jaar keert vleesbedrijf Vion Food weer dividend uit aan zijn aandeelhouders, de 13.000 boeren die lid zijn van ZLTO, meldt het FD. De hervorming die het vleesconcern de afgelopen jaren onder leiding van vertrekkende CEO Francis Kint heeft doorgevoerd, werpt zijn vruchten af. Vion denkt meteen in termen van internationale expansie, naar Polen, België en Tsjechië. "We willen onze kennis inzetten om de situatie op de versnipperde vleessector in die landen te verbeteren", zegt Kint.

Vion groeide vorig jaar in omzet 6,5 procent, naar €5,1 miljard. De nettowinst daalde naar €22 miljoen. De hoofdactiviteit, het verwerken van varkensvlees, leverde weinig op. "Het is een centenbusiness", zegt cfo Sliepenbeek. "De varkensmarkt is een wereldmarkt, uiterst concurrerend". Door het vlees beter te verwaarden (via concepten als Good Farming, maar ook bijzondere en regionale producten) zet Vion hierin wel stappen, meldt Boerderij.

Vion slachtte in 2017 15,68 miljoen varkens en 912.000 runderen. De belangrijkste afzetmarkt buiten Europa blijft China. In totaal exporteerde Vion vorig jaar voor €521 miljoen naar Aziatische landen.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?