De laatste ronde van de onderhandelingen over een nieuwe cao bakkersbedrijf op 20 december heeft geen cao-akkoord opgeleverd. Daarom hebben werkgeversorganisaties NVB en NBOV een eindbod neergelegd. Vakorganisaties FNV en CNV roepen hun achterban op het eindbod af te wijzen.
Werkgeversorganisaties NVB en NBOV zijn ervan overtuigd dat er een goed voorstel ligt. “Het doet recht aan de inflatieontwikkeling en aan de wens van werkgevers om hun medewerkers goed te belonen en de cao te vernieuwen. Hierin worden ook stappen gezet om de cao moderner en flexibeler te maken. Wij willen immers dat de bakkerijsector aantrekkelijk is voor bestaande en voor nieuwe medewerkers; medewerkers moeten goed opgeleid, vitaal en gezond in de branche kunnen en willen werken”, zeggen de organisaties in een persbericht.
In het eindbod bieden de werkgevers een cao met een looptijd van 1 juni 2021 tot 30 september 2023, met een loonstijging Industriële bakkerijen van 6,4% en een loonstijging Ambachtelijke bakkerijen van 7,0%. Daarnaast wordt per juli 2022 een eenmalige uitkering van €300 bruto voor een fulltime werknemer aangeboden.
Eindbod te mager
FNV en CNV zijn van mening dat het eindbod van de werkgeversorganisaties te mager is. De vakbonden willen voor de werknemers in industriële bakkerijen een loonsverhoging (exclusief pensioencompensatie) van 3,1% per jaar. Ron Vos, bestuurder FNV, zegt op de website van FNV: “Werkgevers doen een loonbod voor de werknemers in de industriële bakkerijen van 5,5% in 28 maanden, dat is omgerekend op jaarbasis 2,36%. Daarboven komt dan 0,9% in die 28 maanden als compensatie voor het feit dat werknemers ook het werkgeversdeel van de pensioenpremiestijging betalen. In koopkracht doet dat dus niets, sterker nog, deze compensatie is ontoereikend en gaat ook ten koste van de geboden loonsverhoging.”
“Ondanks het feit dat we werkgevers hebben laten zien dat de werknemers in de branche al een aantal jaren aan koopkracht inleveren, waren werkgevers niet te bewegen tot betere loonafspraken”, zegt Evert Jan van de Mheen, bestuurder CNV vakmensen. Van de Mheen noemt het aanbod van de werkgevers “zeer teleurstellend”. FNV en CNV doen via hun websites de oproep aan hun leden het eindbod af te wijzen. Ook roepen de vakbonden werkgevers op via overleg alsnog tot betere afspraken te komen.