Geen nieuwe EU-wetgeving tegen misleidende etiketten

13 september 2018

De Europese Commissie komt voorlopig niet met wetsaanpassingen om misleidende etiketten aan te pakken. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis gezegd in zijn antwoord op vragen van parlementsleden over een rapport van de consumentenorganisatie BEUC.

In het rapport stelt BEUC dat de wetgeving tekort schiet op het gebied van etikettering. Volgens de organisatie worden consumenten op grote schaal misleidt door fabrikanten, bijvoorbeeld met marketingwoorden als ‘traditioneel’ of ‘ambachtelijk’ op industriële producten. Andere voorbeelden die BEUC geeft zijn dranken met afbeeldingen van fruit op het etiket waar in feite geen of weinig echt fruit in zit en producten met nauwelijks vezels die ‘volkoren’ worden genoemd.

Wetgeving etiketten

In de huidige wetgeving, Verordening (EU) nr. 1169/2011, staat dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn, onder meer als het gaat om de samenstelling, kwaliteit, eigenschappen en herkomst van het product. Vaag gedefinieerde termen als ‘ambachtelijk’ of afbeeldingen van fruit bestrijken een grijs gebied in deze wet. BEUC pleit dan ook voor aanscherping ervan.

In een reactie op de kritiek van BEUC zei Andriukaitis eerder dit jaar al dat het aan lidstaten zelf is om deze wetten te handhaven, en dat een verscherping niet nodig is. Andriukaitis stelt dat de huidige voedselinformatiewetgeving consumenten genoeg beschermt.

Bron: Eurowet

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?