Hendrik Jan Smit (55 jaar) werkt sinds november 2020 als plant manager voor Prochamp, een internationaal producent van champignonconserven. “Het is een middelgroot familiebedrijf. Dat brengt een zekere gemoedelijkheid met zich mee.”

“Deze baan brengt meer dan ik aanvankelijk had verwacht. We groeien als bedrijf en dat biedt mogelijkheden.” Smit heeft altijd in de foodsector gewerkt. “Ik heb medicijnen gestudeerd, maar de studie niet afgemaakt. Omdat er brood op de plank moest komen, ben ik gaan werken. Ik kwam bij Bolletje terecht in de productie. Na zes weken wist ik dat het niets voor mij was. Ik wilde weg, maar het bedrijf zag andere mogelijkheden.

Hij kreeg al snel een baan in de productieleiding en groeide door naar andere functies, zoals kwaliteitsmanager en plantmanager. “Ik heb bij verschillende foodbedrijven gewerkt, met diverse producten. Bij mijn laatste functie had ik samen met de algemeen directeur de leiding over een bedrijf. Ik werkte voor een investeringsmaatschappij maar wilde op een gegeven moment iets anders. Vanwege de belastende woon-werkafstand en de hoge werkdruk kreeg ik gezondheidsklachten. Daarom hebben we afscheid van elkaar genomen.

Bang om lang zonder werk te zitten was hij niet, ondanks dat hij de vijftig inmiddels gepasseerd was. “Ik heb veel ervaring, bijvoorbeeld met het opzetten van structuren, ook bij grote bedrijven. Die ervaring is waardevol. Ik heb na het vertrek bij mijn vorige functie wel even de tijd genomen om na te denken over wat ik wilde. Voorheen moest ik ver reizen voor mijn werk. Als er iets aan de hand was met het bedrijf kon ik er niet zo even heen. Als eindverantwoordelijke zorgt dat voor een zekere druk, dat wilde ik niet meer. Ik heb daarom bewust gekeken naar functies die dichter bij mijn woonplaats liggen. Ik wilde wel graag weer in de food werken, omdat ik veel ervaring heb in deze sector. Deze kennis en ervaring komen ook bij leidinggevende functies goed van pas. Ik kan snel schakelen en weet bijvoorbeeld veel over normeringen, certificaten en processen.”

"De functie bij Prochamp, die mij werd aangeboden via Dupp, voldeed aan die wensen. Ik ga nu een aantal dagen per week met de fiets naar mijn werk. Als er iets is in het bedrijf, kan ik er zo even heen. De eindverantwoordelijkheid ligt niet bij mij, maar als plantmanager heb ik wel een verantwoordelijke functie. Bovendien krijg ik de ruimte om verschillende structuren op te zetten. Zo heb ik me onder meer bezig gehouden met het vormgeven van een opleidingsstructuur voor medewerkers. Dat bestond nog niet.” Hij werkt veel samen met Arjan Peffer, die het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen. “Ik ben iets ouder en kan hem af en toe tips en adviezen geven. Dat kan in dit bedrijf en dat werkt heel prettig.”

Smit had altijd een duidelijk carrièrepad voor ogen. “De volgende stap in mijn loopbaan was om algemeen directeur te worden bij een bedrijf. Toen het even niet zo lekker met mijn gezondheid ging, ben ik van die gedachte afgestapt. Maar, ik zit hier inmiddels anderhalf jaar en sta er nu wat anders in. Het gaat goed. Wellicht dat ik uiteindelijk bij een kleiner foodbedrijf toch een dergelijke functie wil gaan vervullen. Op dit moment ben ik daar echter niet mee bezig. Ik heb het hier naar mijn zin en er is nog genoeg te doen.”

Altijd op de hoogte blijven?