Gezondheidsraad herziet voedingsnormen vitamines en mineralen

18 september 2018

De Gezondheidsraad heeft een aantal voedingsnormen voor volwassenen bijgesteld. Voor 25 vitamines en mineralen publiceerde het adviesorgaan vandaag een herziene voedingsnorm. Aanleiding voor de herziening zijn de normen die de Europese voedselautoriteit EFSA heeft opgesteld.

Voor een klein aantal voedingsstoffen zijn de voedingsnormen lager of hoger bijgesteld. Zo zijn de normen voor kalium en magnesium bij vrouwen verhoogd, is de norm voor vitamine E verhoogd en de aanbevolen hoeveelheid voor vitamine A verlaagd. Ook de normen voor calcium, jodium, ijzer, riboflavine, thiamine en niacine worden aangepast. De normen voor onder meer vitamines C, D, B6 en B12 neemt de Gezondheidsraad niet over van de EFSA. Die zullen dus niet veranderen.

Advies over EFSA-normen

De Comissie Voeding van de Gezondheidsraad heeft geëvalueerd of de nieuwe EFSA-normen ook voor Nederland moeten gelden. Daarbij heeft de commissie gekeken naar de onderbouwing van de Europese normen en naar eventuele bijzondere situaties in Nederland. De Gezondheidsraad concludeert dat er sprake is van normen met een sterke en zwakke onderbouwing. Van de sterk onderbouwde EFSA-normen neemt het Nederlandse adviesorgaan ongeveer de helft direct over. Bij de andere voedingsstoffen kiest de Gezondheidsraad ervoor om bestaande Nederlandse normen te handhaven, aan te passen of geen norm te stellen. Bij zeven voedingsstoffen heeft de commissie de wetenschappelijke gegevens op een andere manier gewogen. Vaak lag de Europese norm daarbij flink hoger dan de Nederlandse, terwijl volgens de commissie niet goed genoeg was onderbouwd dat die hogere norm voor een betere gezondheid zorgt.

De gezondheidsraad komt later nog met adviezen over voedingsnormen voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook volgen nog de veilige bovengrenzen en de voedingsnormen voor eiwitten, koolhydraten en vetten.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?