Grote verschillen
De Consumentenbond stelde in 2007 dat zo'n forse reductie wél mogelijk is omdat de verschillen tussen producten uit dezelfde categorieën groot zijn: gemiddeld 52 procent.
Directeur Klaske de Jonge - die tijdens het symposium in 2007 afscheid nam - noemde een reductie van 20 tot 30 procent in het eerste jaar daarom zelfs een inkoppertje.
De Consumenbond onderzocht 344 producten op zoutgehalte. Daarvan bevatten er 17 meer dan vier gram zout per portie en vier zelfs meer dan zes gram. Uitschieter was de pizza van Al Capone met negen gram. 'Het laboratorium omschreef deze pizza als crimineel zout', aldus woordvoerder Marcel van Beusekom van de Consumentenbond.
Ook in brood blijkt veel keukenzout te zitten. In veel brood zat 0,4 tot 0,6 gram per snee. Twee witte boterhammen met kaas, een bruine boterham met ham en een klein bord tomatensoep, zijn samen al goed voor de zes gram keukenzout.