Het wordt anders

22 november 2022 Janet Kooren

We weten het allemaal en toch is het woord transitie een woord dat weerstand opwekt. We doen het altijd al zo, ze pakken alles van ons af, al die gekkigheid. We zien het overal waar we maar kijken. En toch, we moeten er aan. Onze planeet lijkt dan wel zo groot, maar van een afstandje zie je pas echt hoe klein hij is. Wijlen Wubbo Ockels kon er geëmotioneerd van raken.

En laten we eerlijk zijn, toen we jaren terug ons aller Chriet Titulaer met zijn Huis van de Toekomst zagen, vonden we het een ver van ons bed show. Een mobiele telefoon op de fiets! Het moest toch niet gekker worden met die man.

Wie weet hoe wij met zijn allen over twintig jaar terugkijken op onze vraagstukken nu. Of misschien al wel over tien jaar. Want volgens de wet van Moore gaan versnellingen met een exponentialiteit van heb ik jou daar. Mijn kinderen kunnen het zich al niet voorstellen dat mama in een tijd heeft geleefd dat er nog geen internet bestond.

Gelukkig zijn er heel veel mensen, bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden druk bezig met die broodnodige transities. Of het nu gaat om eiwitten of brandstoffen. We gaan om. Dus de hele omschakeling naar plantaardiger eten en naar gebruik van andere energiebronnen zal over een paar jaar, oké in het ergste geval decennia, ook zijn als iets van een heel ver verleden. Dat we niet beter weten en ons niet kunnen voorstellen dat we ooit dat zwarte goedje uit de aarde waardeerden als ware het een edelmetaal. Of we nog aan het begin stonden van het eten van voornamelijk op plantenbasis gebaseerde producten. Dat ‘Vega’ iets hips was, en dat je in een restaurant moest zoeken naar de gerechten zonder vlees.

Of mijn kleinkinderen oma zullen geloven als ik ze dat vertel? Hah, ik zou zo maar eens uitgelachen kunnen worden.

Altijd op de hoogte blijven?