Informatiestandaardisatie zorgt voor belangrijke voorsprong

15 mei 2023 Janet Kooren

Steeds meer afnemers willen alle ins en outs rondom het product transparant en toegankelijk maken. Toegang tot betrouwbare productinformatie draagt bij aan jouw license to deliver, concurrentievoordeel en consumentenvertrouwen. 

Voedselketens worden steeds meer digitaal voor de productie van efficiënt, veilig en duurzaam voedsel. Bedrijven hebben behoefte aan verbeterde online gegevensuitwisseling, waarmee zij kunnen voldoen aan de hoge eisen van hun afnemers, overheden en consumenten. 

Fresh Upstream Schema EVMI 2-23

Van grond tot mond

Redenen voor de stichting Fresh Upstream om toe te werken naar één uniforme, digitale taal voor internationale voedselketens. Zo kunnen bedrijven onderling informatie uitwisselen met specifieke en toegankelijke standaarden voor producten en locaties. Aan de basis van de registratie in de voedselketen staat de locatie (GLN Global Location Number), die nu stap voor stap worden geïntroduceerd in de vlees-, groenten- en fruitketen.
In de agrifoodketen wordt standaardisatie van productinformatie nog vaak gedreven door de ‘laatste meter’, namelijk retail. Maar ook producenten van versproducten - boeren en tuinders - moeten en willen steeds meer informatie delen, van grond tot mond. Om dit zo efficiënt en effectief mogelijk te doen, is informatiestandaardisatie vanaf de bron noodzakelijk: upstream, ofwel opwaarts de keten in. Zo wordt het registeren van informatie over herkomst en locatie steeds belangrijker. 

Streepje voor

Steeds meer afnemers willen alle ins en outs rondom het product transparant en toegankelijk maken voor consumenten. Toegang tot betrouwbare productinformatie draagt bij aan jouw license to deliver, je concurrentievoordeel en consumentenvertrouwen. En als productinformatie in de hele keten op dezelfde manier efficiënt wordt geregistreerd, hoeft informatie niet meer (handmatig) omgezet te worden, is het minder foutgevoelig en kunnen computers de unieke codes van producten snel lezen en onderling uitwisselen. Waardoor je logistieke processen een stuk efficiënter worden. 
Niet alleen je efficiëntie is gebaat bij heldere (digi)taal, maar ook je mogelijkheid om technologische innovaties te omarmen. Systemen kunnen sneller gekoppeld worden en data is een niet te onderschatten hulpmiddel. Ook bij het werken aan een circulaire en duurzame voedselketen is het van belang dat je data hebt waar je mee kunt rekenen. Informatiestandaardisatie is een belangrijke voorwaarde. 

Han Swinkels Han Swinkels

Fresh Upstream

Tijdens Food Technology gaf Han Swinkels een lezing over de mogelijkheden. Hij is werkzaam als Vertical Lead Meat voor de stichting Fresh Upstream. Fresh Upstream helpt bedrijven uit de versketen met het uitwisselen van digitale berichten, coderingen en labels in dezelfde (digi)taal en is een samenwerkingsverband van:
• FNLI
• GroentenFruit Huis
• Frug I Com
• LTO Nederland
• CBL
• GS1 Nederland

Altijd op de hoogte blijven?