Innovatie & Duurzaamheid

27 maart 2023

Foto: Greencovery

Meer en meer initiatieven zien het daglicht én groeien door tot oplossingen die ons écht verder brengen. Op allerlei vlakken waar het in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook op vlakken waar het in de maatschappij om gaat. Op de vloer, en op het podium, we hebben weer wat voorpret verzameld.

Gronfa Procestechniek 

Gronfa is producent van industriële meng- en roersystemen, doseer- en afvulinstallaties voor IBC Drum Cans en oplossingspartner voor diverse applicaties in voedingsmiddelen-, chemische- en farmaceutische sectoren. Vanuit basiscomponenten wordt de klantspecifieke oplossing gefabriceerd en, indien gewenst, op locatie geïnstalleerd.

Voor het reduceren van batchtijden en verbeteren van en-of-line-kwaliteit toont Gronfa volautomatische CAN-afvulmachines en inline homogenisatoren maar ook dynamische mixinstallaties. Met eigen engineering in Zutphen, levert Gronfa bewezen technologie voor klantspecifieke applicaties. De afvalmachine wordt in Nederland getest en zorgt voort kortere omsteltijden. De inline mixinstallatie (particle size reduction machinery) geeft stabiele emulsies, reduceert ‘fish-eyes klontjes’ en een uitstekende end-of-line kwaliteit. De HFRW-serie is een dynamische mixer met een hoge energie efficiënt ten opzichte van marine pitchblade. Met een axiaal-/radiaalflowelement en een hygiënisch ontwerp voelt deze installatie zich op zijn plaats in een veeleisende omgeving zoals die er in de voedingsmiddelenindustrie genoeg zijn.

Het team van specialisten helpt je graag verder bij het vinden, ontwerpen en leveren van de juiste procesoplossing op basis van jouw specifieke behoefte en wensen. Goede nazorg en snelle service staan bij Gronfa hoog in het vaandel. No-nonsense, pragmatisch en resultaatgericht zijn de kernwoorden die het bedrijf heeft bij de ontwerp en productie van meng-, afvul en processystemen en als oplossingspartner voor procesapplicaties.

LabBuddy 

LabBuddy is de online e-learning tool die het labonderwijs verbetert. Eerder ervoeren docenten het practicumonderwijs vaak als ‘overleven’, doordat de werkdruk zo hoog was en de studenten veel ‘simpele’ vragen stelden. LabBuddy biedt hierbij uitkomst. Studenten zijn goed voorbereid voordat ze naar het lab komen, wat leidt tot betere leerresultaten en rust op de practicumzaal. Bovendien hebben docenten meer tijd voor diepgaande discussies met studenten over de inhoud van het practicum. LabBuddy wordt door steeds meer hbo’s en universiteiten gebruikt, met uitstekende resultaten.

Wil je ook goed voorbereide studenten in het laboratorium? Bezoek dan onze stand! Wij hebben veel ervaring met food technology practica en laten graag wat voorbeelden zien!
LabBuddy is als spinn-off van de WUR ontstaan, en wordt nu breed ingezet in Nederland en Europa als practicumonderwijsvernieuwing bij hbo en universiteiten.

Greencovery

Greencovery kijkt naar mogelijkheden voor bedrijven in de voedselverwerkende industrie om hun reststromen te verwaarden, door er bruikbare ingrediënten uit te halen die weer toegepast kunnen worden in voedingsproducten. “Met Greencovery blazen we nieuw leven in ingrediënten die anders verloren zouden gaan.”

Het onttrekken van ingrediënten uit reststromen doen ze met behulp van een nieuwe, gepatenteerde scheidingstechnologie. Petra Vossenberg van het bedrijf: “Hierbij focussen we vooral op reststromen rijk aan aminozuren, organische zuren, vezels en eiwitten.”
Ondanks dat de ingrediënten geupcycled zijn, is de kwaliteit markt-concurrerend. “We halen selectief een ingrediënt uit de zijstroom. Dat doen we met een vrij hoge zuiverheid en op een voordelige manier. Een voorbeeld is een bananensmaakstof, geproduceerd uit reststromen uit de azijnindustrie en de smaakindustrie. Andere voorbeelden zijn aminozuren afgeleid van eiwitrijke groenten, die bijvoorbeeld als supplement in sportvoeding kunnen worden gebruikt. We ontwikkelen ook een natuurlijk Parmezaan extract dat werkt als alternatief voor kaassmaken gecombineerd met umami. Dit product is een natuurlijk ingrediënt afkomstig van echte Parmezaanse kaas, met een hoge oplosbaarheid, laag vetgehalte, en met een uitstekende smaak en mondgevoel.”

Carlos Cabrera, de oprichter en directeur van het bedrijf, ziet de toekomst zeer positief. “Upcycling wordt steeds meer de norm. We zoeken naar sterke langdurige partnerschappen. We willen in volume groeien en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zijstromen produceren.”

Konica Minolta Sensing

Konica Minolta Sensing houdt zich bezig met het verder kijken dan het zichtbare bereik voor de kwaliteitscontrole van levensmiddelenkleurstoffen. Konica Minolta meetinstrumenten worden veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie,in ontwikkelingslabora-
toria, bij goederenontvangst, inline of bij kwaliteitscontrole om organisaties te helpen nauwkeurige en traceerbare gegevens vast te leggen voor het verbeteren van de kleurconsistentie van producten, het ontwikkelen van smakelijke producten, het verbeteren van de klantervaring en de aantrekkelijkheid in het schap, het controleren van productieprocessen door visuele veranderingen in het product te meten, inspecteren van ingrediënten bij het inpakken, testen op houdbaarheid en stabiliteit, en meer.

Kleur communiceert versheid, smaak en kwaliteit. Vergeleken met de verscheidenheid aan parameters die analytische controle vereisen in een voedingslaboratorium, is kleur de enige direct zichtbare kwaliteitsindicator die kan worden beheerd door objectieve en herhaalbare metingen van grondstoffen, productieprocessen en het eindproduct.

Met de hyperspectrale beeldvormingsoplossing van Specim (een bedrijf van de Konica Minolta Group) kan de onzichtbare chemische voetafdruk van voedsel vertaald worden in waardevolle gegevens. Met hyperspectrale beeldvorming kan verontreiniging met vreemde voorwerpen worden gedetecteerd, kan het vet- en vochtgehalte van vlees worden geanalyseerd, kan de rijpheid en veroudering van fruit en groenten worden beoordeeld, kunnen sorteringsbeslissingen worden genomen en kunnen verpakkingszegels worden gecontroleerd op verontreiniging van levensmiddelen.

Parts On Demand

De mogelijkheden die 3D-printen biedt, zijn behoorlijk eindeloos. Want 3D-geprinte onderdelen geven niet alleen een enorme ontwerpvrijheid, de complexiteit van geprinte onderdelen is groot.
Luchtkanalen worden geïntegreerd in het ontwerp, producten kunnen compleet met inserts worden geleverd en ook de nabewerkingen zorgen voor optimale bruikbaarheid. Reinigen is geen probleem en met een bijzondere nabewerking worden onderdelen niet alleen superglad, maar ook nog eens waterdicht.
Het kleurpigment én het proces om dat toe te passen is gecertificeerd voor voedselcontact. Niet alleen het witte onderdeel voldoet aan de vereiste normen, maar ook het blauwe onderdeel (FDA). Misschien heb je wel eens een onderdeel vastgehouden dat met de industriële SLS-printmethode is geproduceerd. Dan weet je dat het oppervlak vergelijkbaar is met een pepermuntje. Wel glad, maar enigszins open. Maar voor toepassingen in de voedselindustrie is dat niet glad genoeg. Bacteriën hebben maar weinig nodig.

Daarom ontwikkelde Parts on Demand Premium Vapor Polishing. Hierbij wordt een oplosmiddel op de onderdelen gedampt, waardoor het oppervlak als het ware dichtsmelt en er een superglad, waterdicht oppervlak ontstaat. Makkelijk schoon te houden en geschikt voor Cleaning-In-Place (CIP). En zelfs goedgekeurd voor contact met voedsel.

Leemberg

Leemberg werkt in een Innovatietraject 2023 – 2024 Waterstof/Energietransitie. Daarin worden de volgende HDN classificaties gebruikt: 1 - Is focused on hygiene, an aseptic applications, 2: Applications where the system CIP is cleaned en 3: Treated the hygienic processes that are cleaned after disassembly. De activiteiten die Leemberg daarin voor haar rekening neemt betreffen het orbitaal lasproces, de engineering en het projectmanagementsysteem.

Leemberg Pijpleidingen en Apparatenbouw is een productiebedrijf op het gebied van leidingsystemen en apparatenbouw dat zich richt op de markten Food, Offshore, Industrie en Maritiem. “Wij staan zowel nationaal als internationaal bekend als een allround dienstverlener en beheersen en combineren het totale traject van: engineering, prefabricage, installatie, in bedrijf stellen en onderhoud.”

De werkwijze, enthousiaste vakmensen en al 53 jaar ervaring in de technische dienstverlening zorgt er voor dat Leemberg Pijpleidingen en Apparatenbouw het imago heeft verworven van een betrouwbare onderneming en partner.Het bedrijfsterrein van Leemberg Pijpleidingen en Apparatenbouw BV in Zwijndrecht beslaat ruim 13.750 m2 met gescheiden productieruimtes voor staal [2500 m2] en roestvaststaal [800m2] en is centraal gelegen ten opzichte van de drukst bevaren binnenwateren van Europa.

Inventech

Steeds meer bedrijven voegen waarde toe aan hun producten en maken complete maaltijden waarvoor aromapasta’s, mixen en andere smaakmakers worden gebruikt. Deze pasta’s en mixen hebben vaak een hoge viscositeit. De meeste inline viscositeitsmeters werken met een onderdeel dat ronddraait in een vloeistof (roterend), maar bij hoog viskeuze producten loopt zo’n meter al snel vast wat schade kan toebrengen aan het instrument.

Smaakstoffenproducent Nactis Benelux vond de oplossing in de vibrerende, inline MIVI-viscositeitsmeter van Sofraser. “Hoe minder het staafje trilt, hoe viskeuzer de pasta is. Het voordeel hiervan is, dat als het staafje niet meer kan bewegen, er geen schade optreedt,” zegt operations director Janssens de Varebeke van Nactis. De inline viscometer zorgt er ook voor dat Nactis precies weet wanneer zij bij doseren de kritische grens passeren. De viscometer bewaakt de limiet en zorgt ervoor dat het bedrijf het maximale aantal kilo per uur kan produceren. Bij overdosering moet Nactis het proces stopzetten en alles schoonmaken. Dat kost vier uur. In plaats van 400 kg per uur kunnen zij nu 500 kg per uur produceren, zonder risico op een shut-down en verlies van grondstoffen. Op www.inventech.nl vindt u meer informatie over de MIVI-viscositeitsmeter van Sofraser.
Inventech is ook op het podium te vinden. Kees van der Sar presenteert daar innovatieve methodes die ingezet kunnen worden waar voedingsbedrijven inline metingen willen verrichten voor optimale procescontrole. Met doorgaans betere resultaten en/of meer voordelen maar wel gebaseerd op beproefde traditionele principes. Hoewel de meeste voorbeelden uit de aardappelverwerkende industrie komen, zijn de technieken breder inzetbaar.

Op het podium

Op de beursvloer komen nog veel meer onderwerpen aan bod, maar ook op het podium staan Innovatie & Duurzaamheid in de schijnwerpers. En dat zijn er écht te veel om op te noemen. Dus er zit maar één ding op: gaan kijken.

NIRAS Nederland

NIRAS is een wereldwijd actief engineeringsbureau dat projecten uitvoert voor diverse opdrachtgevers in de voedingsmiddelenindustrie. Duurzaamheid behoeft een innovatieve mindset en als engineeringsbureau helpt NIRAS Nederland producenten van voedingsmiddelen om hun bestaande productie om te zetten naar een meer duurzame wijze van productie of nieuwe productielocaties zo duurzaam mogelijk te ontwerpen.

Door op een andere manier na te denken over het proces, de keten, de productieschaal en nog zoveel factoren meer met een open en toetsende zienswijze zie je dat bestaande oplossingen niet altijd de meest duurzame zijn. NIRAS heeft verschillende methodieken in huis om de opdrachtgever hierin mee te nemen. Daarnaast zetten ze inhoudelijke kennis van voedingsmiddelen en technologie in. Van conceptueel procesontwerp, mild processing technology, supply chain (korte keten) tot small scale production.

Equans

Voor veel bedrijfsprocessen is energie nodig. Zoals voor koelen, verwarmen, drogen en pasteuriseren. Bij al deze processen komt warmte vrij. Warmte die doorgaans verloren gaat, omdat die wordt afgegeven aan de buitenlucht of samen met het afvalwater wegspoelt. Vrijwel elk bedrijf heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan restwarmte. Genoeg om een huizenblok mee te verwarmen.

Wat als we de energiestromen voor de verschillende processen slim koppelen? En met ‘afvalwarmte’ uit het ene proces het andere proces voeden? Door restwarmte op te vangen en te hergebruiken in een ander proces en/of bestaande energiestromen te koppelen, wordt energieverbruik en -verspilling tegengegaan. Dekt dit niet de totale warmtebehoefte, dan is die duurzaam op te wekken. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Zo maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van energie. Dat levert voordelen op voor het bedrijf en het milieu.
Equans Refrigeration heeft de oplossing voor dit vraagstuk. De kern is het benutten van restwarmte. Dan kan zowel direct – middels warmteuitwisseling - als na verhogen van de temperatuur – middels warmtepompen. De techniek op vele processen toepasbaar. Vraag het gratis Equans kennisdocument ‘Duurzame invulling van warmtebehoefte’ aan op koudetechniek.nl Hierin omschrijven wij hoe met nieuwe technologische ontwikkelingen in warmteterugwinning en -opwaardering de juiste balans te vinden is tussen warmte hergebruiken, energiereductie en duurzaamheid in de voedselverwerkende industrie.

Altijd op de hoogte blijven?