Monique Buné is productontwikkelaar en voedseltechnoloog en begin dit jaar begonnen als zzp’er. Haar eerste opdracht zit er inmiddels op: ze heeft 4,5 maand gewerkt als interim productontwikkelaar bij Pladis: bemiddeld via DUPP.

Ze heeft 28 jaar gewerkt bij PepsiCo. “In die jaren heb ik veel geleerd. Ik heb veel verschillende dingen gedaan, zoals de ontwikkeling van diverse snackproducten. Voor mijn baan ik ben onder meer in Engeland, Duitsland en andere EU landen geweest. Een aantal jaar geleden werd de afdeling productontwikkeling naar Engeland verplaatst. Ik heb dit moment aangegrepen om me te bezinnen op mijn toekomst. Ik heb een tijdje andere dingen gedaan, maar op een gegeven moment kwam het besef dat ik graag weer in de levensmiddelenindustrie aan de slag wilde. En dan niet in loondienst, maar als zzp’er. Dat heeft verschillende voordelen. Je kunt niet alleen je eigen opdrachten kiezen, het geeft je ook de kans om bij verschillende bedrijven binnen te kijken.”

Een grote stap, maar Buné was overtuigd dat het haar zou lukken. “Mijn eerste opdracht kreeg ik via DUPP. Ik heb vier­enhalve maand gewerkt bij Pladis, op de afdeling product­ontwikkeling. Onder Pladis vallen verschillende merken, met producten als koekjes, zoute snacks en chocolade. Ik ben daar heel soepel gestart. Ik merkte dat ik veel profijt had van mijn goede basis. Ik weet wat productontwikkeling inhoudt en hoe het in zijn werk gaat, welke processen moeten worden gevolgd, welke vragen je moet stellen en waar je rekening mee moet houden. Het uitzoeken van hoe je een product kunt verbeteren terwijl je rekening houdt met alle randvoorwaarden zie ik als een interessante puzzel. Daarbij gaat het om oog hebben voor de consument – wat wil deze? Daarnaast moet je opereren binnen de beperkingen van de recept­uur en het kostenplaatje."
"Ik heb me bij Pladis niet alleen beziggehouden met de productontwikkeling, maar heb ook gezorgd voor structuur. Ik was verantwoordelijk voor het technische project management en heb daarbij ook nauw samengewerkt met verschillende leveranciers. Een van mijn doelen bij het begeleiden van een dergelijk project is om het geheel zo efficiënt mogelijk uit te voeren.”
Als interim medewerker kom je terecht in een organisatie die je niet kent, en werk je met collega’s die je niet kent. Dat vraagt om voldoende sociale vaardigheden. “Het omgaan met mensen gaat me goed af. Ik vind het prettig om samen te werken met verschillende mensen, van marketing en finance tot mensen in de productie. Ik ben niet een techneut die in een hoekje een formule gaat bedenken, ik heb die samenwerking ook nodig. Dat vraagt om een organisatie en medewerkers die daarvoor open staan. Je moet vragen kunnen stellen. Dat zijn de randvoorwaarden om op een prettige manier te kunnen samen­werken.”

Bij Pladis had ze wat dat betreft niets te klagen. “Ik heb me gericht op de productontwikkeling van Sultana: Crunchers en Knapperrs. Het was heel leuk om te doen. Vooraf hadden we een periode afgesproken van drie maanden. Het werd iets lang­er. Ik heb het project op een nette manier kunnen over­gedragen. Er waren nieuwe mensen begonnen in het team. Dan ben je klaar als zzp’er”, lacht ze. “Ik ben nu op zoek naar een nieuwe opdracht, onder meer via DUPP. Ik heb er ver­trouwen in dat het weer gaat lukken. Tijdens de zomerperiode is het altijd wat stiller, maar na de vakantie wordt alles weer opgepakt. Ik vind de ruimte tussen twee opdrachten wel fijn, dat geeft de kans om even tot rust te komen zodat ik me weer volop kan focussen op een nieuwe klus.” 

Altijd op de hoogte blijven?