‘Kippen, vissen en planten in een kringloop’

1 mei 2023 Sanne Wolters

Zulke bezige bijen als Britte van Die - 22 jaar - kom je niet vaak tegen. De jonge studente ontwikkelde een eigen voedselsysteem, heeft een bijbaan in de horeca en is ook nog eens raadslid van een lokale partij. Wat haar drijft? Een steentje bijdragen aan een betere wereld.

Toen ik nog klein was hadden mijn moeder en ik al een moestuin in eigen tuin. Daar is mijn fascinatie voor eten en koken begonnen. Nog steeds kook ik graag en ben ik chef de partie van Estée Strooker, een kok bekend geworden door Masterchef. Het is een hele leuke bijbaan naast mijn studie. Momenteel doe ik de master International Relations, hiervoor deed ik de opleiding Agrarische Bedrijfskunde. Als je deze studie doet, verwachten mensen dat je uit een boerenfamilie komt. Dat is bij mij niet het geval, ik vind het gewoon erg interessant om te weten waar voedsel vandaan komt." 

"Voor mijn stage mocht ik naar India. Daar zag ik veel armoede en dat probleem wordt alleen maar groter. Ik wilde een manier bedenken om arme boeren en vooral ook hun vrouwen te helpen op een efficiënte manier voedsel te verbouwen waar ze ook nog wat aan kunnen verdienen. Dat werd FeelSprout, een kleinschalig circulair voedselsysteem waarin kippen, vissen en planten elkaar in een kringloop voedsel opleveren. Ik heb het concept in Nederland uitgedacht. Nu ben ik bezig om het voedselsysteem in een zeecontainer in West-Afrika te krijgen, hopelijk kan ik het vanuit daar verder uitbreiden."

"Omdat ik me ook wil inzetten voor meer biodiversiteit en het verbeteren van het voedselsysteem in eigen land, ben ik de lokale politiek in gegaan. Ik ben in Zevenaar raadslid voor de partij Lokaal Belang en zoek de samenwerking op met stadsboeren, ondernemers en studenten. Ik merk dat steeds meer mensen van mijn leeftijd van zich willen laten horen. We sluiten onze ogen niet voor de problemen in de wereld. Maar uiteindelijk hebben we ook de oudere generatie nodig, zodat we samen voor nog meer impact kunnen zorgen.” 

In de rubriek de Toekomst laten we de jonge garde aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de voedingsmiddelenindustrie? Welke bijdrage willen zij leveren?

Altijd op de hoogte blijven?