
RECENSIE | De Oostenrijks-Duitse cultuurfilosoof Thomas Macho beschrijft met zijn essay ‘Waarom we dieren eten’ de band van de mens en dier en vleesconsumptie vanaf de oertijd tot het heden. Hij stelt dat we als samenleving die geschiedenis vergeten zijn en plaatst vraagtekens bij onze huidige omgang met dieren. Het boek activeert de lezer om dieper na te denken over onze relatie tot dieren en onze huidige vleesconsumptie in dit ‘tijdperk van luxe en genot’.
Het boek past in het rijtje met zijn eerdere twee werken over varkens. 'Waarom we dieren eten' is geen activistisch manifest. Macho veroordeelt het eten van dieren niet, maar stelt de vraag waaróm we er zoveel eten. Een van de sterkere antwoorden is dat consumenten niet merken dat ze dieren eten. Hij stelt dat het vlees op ons bord vormen aanneemt uit de ‘wiskundige ideeënhemel’. Hij oppert een bedachtzamere omgang met dieren, met drie richtingen waarop we, onafhankelijk van elkaar en stapsgewijs, zouden moeten overgaan: Veganisme, novel foods en, zijn voorkeur, een strenge regulering van de vleesproductie en de huidige massaslachting.
Het ‘kleine’ essayboek ‘Waarom we dieren eten’ bevat maar liefst 166 verwijzingen naar academische publicaties van papers, artikelen en verhalen van bijvoorbeeld Franz Kafka’s Een Hongerkunstenaar. Het is misschien moeilijk te geloven, maar het boekje telt slechts 109 pagina’s en 11 hoofdstukken inclusief inleiding. De lezer moet voor Macho’s antwoorden op de titelvraag door een heleboel citaten en passages heen. Hij behandelt (Griekse) mythologie, offerrituelen, knuffels, ascese, hongersnoden en hongerstakingen. De verklaring voor onze vleesconsumptie wordt hierdoor meer bijzaak. Het leest regelmatig als een langdradig literatuuronderzoek dat van de hak op de tak springt.
Macho stelt dat de geschiedenis van de macht verteld kan worden als geschiedenis van vreetpartijen. Vlees en wijn stonden symbool voor macht en rijkdom. Vorsten zoals Karel de Grote betaalden die prijs van overvloed met jicht. Vooral voor wie niet van auteurs houdt die meteen ter zake komen, kan dit boek de moeite waard zijn. Maar zelfs wie houdt van een betoog met lange zinnen is dit boek een training voor de spanningsboog.
Waarom we dieren eten | ISBN: 9789464711424 | €19,90
Meer boeken?
In ons dossier Boeken staan allerlei recensies van boeken die interessant zijn voor de foodbranche.