De Life Cycle-analyse (LCA) is inmiddels een beproefde methode om de milieu-impact van producten meetbaar te maken. De methode is in eerste instantie ontwikkeld om de impact van industriële producten te meten, maar wordt ook toegepast op de productie en verwerking van voedsel en verpakkingen. De manier waarop die analyses de ecologische voetafdruk per product berekenen, zorgt er echter voor dat conventionele landbouw relatief goed scoort. Biologische landbouw komt er vaak juist bekaaid vanaf vanwege de lagere opbrengst per hectare. Ten onrecht, zo schrijft een aantal onderzoekers van het Franse Nationale Instituut voor Landbouw, Voedsel en Milieu (INRAE). Gangbare LCA-methoden werken misschien goed voor de industrie, maar geven geen volledig beeld van de impact van de voedselproductie, stellen de onderzoekers. Ze zouden te weinig rekening houden met factoren als biodiversiteit, bodemkwaliteit en de impact van pesticiden. Juist de problematiek waaraan biologische landbouw een positieve bijdrage levert, wordt dus onvoldoende meegenomen in gangbare LCA’s, zo stellen zij