
Foto's: Oscar van der Wijk
Hoe kan slimme technologie bijdragen aan gezonder eten? In het Wageningse voedingslab zijn ze dat aan het onderzoeken. Met behulp van sensoren, scanners, speciale camera’s en Artificiële Intelligentie (AI) wordt data verzameld over wat en hoe men eet.
Al die data leveren inzichten op die niet alleen interessant zijn voor bijvoorbeeld diëtisten, maar ook voor de voedingsmiddelenindustrie. Want waarom eten mensen sneller te veel van sommige ultra-bewerkte voedingsmiddelen?
Guido Camps is onderzoeker AI en voeding bij Wageningen University & Research en OnePlanet Research Center. Het voedingslab is zijn speeltuin. In het lab maakt hij gebruik van diverse technieken om te meten hoeveel en wat iemand eet. Een trendbreuk met het verleden, want voorheen werd bij het meeste onderzoek over voeding gebruik gemaakt van vragenlijsten.
Dat levert lang niet altijd betrouwbare gegevens op, want mensen weten vaak achteraf niet meer precies wat ze een dag of een aantal dagen geleden hebben gegeten. Of zijn uit schaamte of nonchalance niet eerlijk over hun voedselinname, een probleem waar ook diëtisten tegenaan lopen. “In het beste geval zijn vragenlijsten ongeveer zestig procent accuraat. Daarnaast is het arbeidsintensief om ze in te vullen en te verwerken,” aldus Camps.