Nutri-Score vraagt onderzoek
PREMIUM
Vera van Stokkom is docent-onderzoeker bij het lectoraat Health & Food bij Hogeschool Inholland. Zij waarschuwt in haar whitepaper dat de Nutri-Score zonder goed sensorisch onderzoek een gevaar is voor productontwikkelaars.
In 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo van Nederland geworden. Ik zie veel positieve punten, zoals de begrijpbaarheid, transparantie en doorontwikkeling van het algoritme. Bovendien worden bedrijven gestimuleerd om producten te herontwerpen voor een betere Nutri-Score. Door aanpassingen, bijvoorbeeld toevoeging van vezels, kan een niet-zo-gezond product toch een betere score krijgen. De zogenoemde suikertaks, de gebruiksbelasting op alcoholvrije dranken, heeft ook herontwerp gestimuleerd. Zo wist een bedrijf deze verbruiksbelasting te omzeilen door zuivel aan een product toe te voegen. Gezond zullen veel producten niet worden door de Nutri-Score/suikertaks – gedreven productontwikkeling, maar misschien wel iets minder ongezond?