De eerste date vond plaats in een restaurant. Intussen zijn de wittebroodsweken in volle gang. Sinds Mérieux NutriSciences het Nederlands bedrijf Blonk een aanzoek deed en Blonk volmondig ja zei, openen zich nieuwe deuren. 

De overname van Blonk door Mérieux NutriSciences belooft een significant verschil binnen food safety en duurzaamheid op te maken. 
De directeur van Blonk, opgericht in 1999, was helemaal nog niet bezig met een overname of verkoop van zijn bedrijf Blonk. Toch zette het voorstel van Mérieux NutriSciences tot overname hem aan het denken. Uiteindelijk duurde het een half jaar voordat Hans Blonk zijn jawoord gaf. Op 31 maart jl. was de overname een feit. 

In duurzaamheid geloven

“Eerlijk? Ik kende Mérieux NutriSciences, of het Nederlandse zusterbedrijf KTBA niet. We delen dezelfde klanten maar zitten in een heel andere koker’, vertelt Hans enthousiast. ‘Bij Blonk houden we ons vooral bezig met environmental footprints van producten en bedrijven in de wereld van voedingsmiddelen. De synergie zit ‘m erin dat we totaalpakketten aan klanten leveren en in duurzaamheid in food geloven. De gevoelsmatige doorslag om ja te zeggen? Ik had het gevoel dat wat Blonk doet op prijs werd gesteld. Het is belangrijk dat men je waardeert voor wat je doet. Bovendien zijn we vakinhoudelijk op dezelfde manier bedraad. We hoefden niet een volledig nieuwe taal uit te vinden.”

Full Solution Provider

Wat Blonk doet wordt binnen de nieuwe samenwerking verder opgepakt, uitgerold en opgeschaald op wereldniveau. Het was niet voor niets dat Mérieux NutriSciences zijn pijlen op Blonk richtte. “We willen een full solution provider zijn”, zegt Jeroen Sleenhoff, Director Export Services Europe. “In Nederland passen de sustainabilitydiensten goed bij onze diensten in consultancy, trainingen, labelling en digital tools. In de zoektocht naar passende partners kwamen we uit bij Blonk omdat het zich richt op de voedingsmiddelenwereld en agrofood op het gebied van duurzaamheid en LCA (levenscyclusanalyse). Dat is voor ons heel interessant. En dan blijkt Hans ook nog een hele leuke vent te zijn. Dat helpt natuurlijk ook.”

Een vruchtbare toekomst

Samen optrekken in het belang van Mérieux NutriSciences’ credo ‘Better Food, Better Health, Better World’, lijkt beide partijen een vruchtbare toekomst bezworen. Klanten zullen door de overname van Blonk nog beter geholpen worden bij food safety – en duurzaamheidsvraagstukken. De totale dienstverlening wordt uitgebreid en gedragen door scientific based labaratoriumtesten in het laboratorium in Ede, food safety consultancy door KTBA en voortaan dus ook door een van Bonk’s specialismes: levenscyclusanalyse (LCA). Het vertrouwen in elkaar is groot. 

Nieuw level dienstverlening

Jeroen: “Hans Blonk heeft als pionier een prachtig bedrijf neergezet, beginnend in een tijd waarin duurzaamheid nog geen issue was. Ik kan veel van hem leren over ondernemerschap en duurzaamheid.” Hans haakt in: “KTBA is een stuk verder in haar ontwikkeling dan Blonk en heeft intussen de juiste schaalgrootte bereikt. Waar Blonk vijftig medewerkers telt, telt KTBA er ruim tweehonderd. Elk jaar komen er bij Blonk twintig mensen bij. Qua opschaling kunnen we veel van KTBA leren. Ik verwacht mooie professionaliseringsslagen binnen Blonk.”
Het doel van de nieuwe samenwerking is verdere groei en het uitrollen van kennis en expertise rondom food safety en duurzaamheid. Hans ziet veel toekomst in de combinatie van Mérieux NutriSciences' laboratoriummetingen en Blonks environmental footprint berekeningen binnen supply chains van bedrijven en ketens: “Hierin zie ik nieuwe business ontstaan”, blikt hij vooruit. “Een totaal nieuw level kwalitatieve dienstverlening voor onze klanten.” 

Jeroen sluit zich hier bij aan. “Met de toevoeging van Blonk maken we optimaal gebruik van onze synergie”, zegt die tot slot. “We gaan de uitdaging omzetten naar succes. Onze Nederlandse en internationale klanten zullen hiervan de vruchten plukken. Dát is waarvoor we het doen.”

Mérieux NutriSciences

Mérieux NutriSciences heeft ruim 50 jaar wetenschappelijke en zakelijke expertise in de voedingsmiddelenindustrie. 
Van microbiologie en consultancy tot chemie, onderwijs, certificering, onderzoek, labelling en sensoriek, Mérieux biedt praktische en innovatieve oplossingen die bijdragen aan veiligere, gezondere en duurzamere voedselsystemen. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 100 geaccrediteerde laboratoria en meer dan 8.000 medewerkers. 

Blonk

Blonk is een internationale expert in duurzaamheid van voedselsystemen, die de agrofoodsector inspireert en in staat stelt om duurzaamheid vorm te geven. Blonk ondersteunt organisaties bij het begrijpen van hun milieu-impact in de agro-food waardeketen door advies te geven en softwaretools op maat te ontwikkelen op basis van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en gegevens. 

Altijd op de hoogte blijven?