Wouter Goos werkt sinds november als commercieel manager bij Koffiebranderij Peeze. “Ik was eigenlijk op zoek naar een baan buiten de koffiebranche, maar toen kwam deze functie bij Peeze voorbij. Het bedrijf loopt voorop op het gebied van duurzaamheid en dan met name op het gebied van eerlijke handel.”

"Het verhaal van duurzaamheid en eerlijk handel weten ze hier bij Peeze goed te vertellen. Daarnaast gaat het om een premium merk. Ik ben eigenlijk al jaren een beetje fan van het bedrijf.”

Goos begon na zijn studie bij Haribo. “Tijdens mijn afstuderen kreeg ik een baan aangeboden in de buitendienst. Het was voor mij de perfecte kweekvijver. Toch kreeg ik al snel het gevoel dat ik meer wilde. Doorstromen ging niet bij Haribo, we werkten met een kleine organisatie. Ik ben vervolgens bij Beyers Koffie aan de slag gegaan als accountmanager.” 

Daar volgden verschillende functies. In 2018 werd hij verantwoordelijk voor een nieuwe markt voor Beyers: Duitsland. “Het was niet makkelijk. Het is een traditionele, conservatieve markt. De focus ligt op Duitse bedrijven. Als Nederlander van een Belgisch bedrijf sta je al een aantal punten achter. Toch hebben we het beter gedaan dan verwacht.” 

Hij merkte dat hij meer richting managementniveau wilde. “Dat was mijn stip op de horizon. Ik heb daarom MBA bedrijfskunde gestudeerd naast mijn baan. Heel leerzaam, je leert bijvoorbeeld om buiten je functie te denken en om het grote geheel te zien. Na het afronden van deze studie werd mijn ambitie steeds duidelijker. Ik voelde me minder op mijn plek bij Beyers, werd niet meer echt geprikkeld.” 
Hij vond het tijd om een stap te zetten buiten de koffie. Tot de vacature van Peeze op zijn pad kwam. “Via DUPP heb ik gesprekken met Peeze gevoerd. Ik kwam telkens met een grote glimlach terug. Het klikte met het bedrijf en de mensen. Ik ben 1 november begonnen en het voelt alsof ik al een jaar onderweg ben – op een positieve manier. Ik stuur een team aan van zo’n 20 man. Het gaat om accountmanagers, key accountmanagers en de binnendienst.”

“Het werk vind ik heel gaaf. Het is een combinatie van strategisch en operationeel denken. Ik werk echt met mensen. Een van mijn belangrijkste taken is ervoor zorgen dat zij goed in hun vel zitten. Mensen aandacht geven en echt luisteren is daarbij heel belangrijk. Dat geldt ook voor duidelijkheid en structuur. Ik houd van beleid! Ondernemersvrijheid is goed, maar iedereen moet wel de ogen en oren dezelfde kant op hebben. Dat was voor mij de eerste stap: het beleid bepalen en doelen stellen.” 

Hoe ziet hij de volgende stap in zijn carrière? “Het wordt met vlagen concreter. Ik ben ambitieus, maar tegelijkertijd ben ik een gevoelsmens. Ik zit nu op mijn plek, zit vol energie. Ik ben heel enthousiast over het managementdeel en wil me hierop verzwaren. Wellicht ga ik in de toekomst meer richting het algemeen management. Ik wil me nu eerst ontwikkelen in mijn rol als manager. Daar trek ik twee jaar voor uit. Daarna is het een kwestie van herpositioneren en kijken of ik de lat voor mezelf hoger wil leggen. Dat kan wat mij betreft intern of extern zijn. Als ik happy ben bij een bedrijf heb ik geen reden om weg te gaan. Bij het streven naar een mooie loopbaan gaat men wel eens voorbij aan werkgeluk. Terwijl dit het belangrijkste is. Zorg dat je elke dag geprikkeld wordt, op een positieve manier!”

Altijd op de hoogte blijven?