Praktische problemen

8 februari 2012

bacon2Zout uit voedingsmiddelen halen is echter niet altijd even gemakkelijk. In Groot-Brittannië heeft de voedselautoriteit FSA bovenwaarden opgesteld voor een hele reeks producten, wat heeft geleid tot lange discussie met producenten. Die stellen namelijk dat zout niet alleen een smaakmaker is, maar ook een conserverende werking heeft. Het reduceren van zout heeft dus ook gevolgen voor de houdbaarheid van producten.

Tijdens het symposium van NVVL en FNLI over de nieuwe richtlijnen goede voeding eind maart stemden de deelnemers over de mogelijkheden tot verlaging van het zoutgehalte in producten mét behoud van smaak en houdbaarheid. 61 Procent meende dat dat kan. Tegelijkertijd achtte zo'n 43 procent het verstandig om zoutreductie niet te communiceren aan de consument omdat die de producten dan minder smakelijk zou vinden...

Een reductie van 40 procent in ruim 3 jaar, zoals de Consumentenbond wil, acht de voedingsmiddelenindustriue echter niet haalbaar. Bijna 75 procent van de deelnemers uit de industrie op het symposium Opzouten! meende dat ook als alle partijen zouden meewerken een dergelijke reductie niet kan worden gerealiseerd.

Altijd op de hoogte blijven?