Waarom sinaasappelschillen weggooien als je er ook een lekker drankje van kunt maken? Dat dacht Sterre Groenewegen (24) ook en ontwikkelde tijdens haar studie een eigen narancello. Inmiddels runt ze samen met vier ex-studiegenoten het bedrijf Peel Liqueur. 

In het derde jaar van de opleiding Food Commerce and Technology moesten we een eigen product en ook het hele maakproces uitdenken. Ik kreeg het idee voor ons drankje toen ik langs een slijterij kwam. Eerst dacht ik dat ze limoncello op basis van sinaasappelschillen verkochten. Ik zag het verkeerd, maar het leek me wel erg lekker en perfect voor ons project. Vervolgens hebben we bij de supermarkt gevraagd of we de sinaasappelschillen van de sapautomaat mochten gebruik­en. Die worden anders toch weggegooid. Daarnaast scheelde het ook in de kosten, we moesten alles zelf betalen.”

“Studiegenoot Marsha Moest en ik zijn toen gaan kijken hoe lang sinaasappelschillen in de alcohol moeten staan voor je een lekkere narancello krijgt. Na een test met zes verschillende flessen, kwam er een winnaar uit. Maar het bedrijf Peel Liqueur ontstond pas tijdens onze minor in het vierde jaar. Toen zijn Floor van der Marel, Micha van Biezen en Demy Huijsman aangehaakt. Samen hebben we een ondernemingsplan geschreven. Online sterke drank verkopen bleek lastig, dat mag alleen via een officiële digitale slijterij of als je ook een fysieke winkel hebt. Wel hebben we 500 flessen narancello gemaakt en die uiteindelijk via bedrijven verkocht die het als kerstpakket gaven en als extraatje aan mensen die onze crowdfundingactie steunden.” 

“Peel Liqueur is door ons afstuderen op een lager pitje komen te staan. Ik werk inmiddels parttime als voedingsmiddelentechnoloog en wil misschien nog verder studeren. Maar we willen wel gaan kijken of we de productie binnenkort weer op kunnen gaan pakken. Want hoe leuk is het onze narancello in de zomer op het terras geschonken kan worden of gebruikt wordt voor cocktails. We kunnen helaas niet meer op school produceren omdat we afgestudeerd zijn, daar moeten we nog een oplossing voor vinden. Ik hoop dat we in de toekomst naast sinaasappelschillen ook drankjes met schillen van ander fruit of andere reststromen uit de fruitsector kunnen maken. Zo hoorde ik laatst iets over een verkeerde lading grapefruit die werd weggegooid. Het lijkt me leuk om daar dan iets mee te kunnen doen.”

In EVMI laten we de nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de voedingsmiddelenindustrie? Welke bijdrage willen zij leveren? 

Altijd op de hoogte blijven?