Seminar HDN: Alle hoekjes en gaatjes tellen

27 maart 2023

Een van de partners van Food Technology is het Hygienic Design Network (HDN), wat staat voor het bevorderen van voedselveiligheid en hygiënische maatregelen in machines, installaties en apparaten voor de voedingsmiddelenindustrie.

HDN staat centraal in de markt en schuwt geen enkel onderwerp. Gezamenlijke vraagstukken voor ontwerpers, bouwers en gebruikers van machines en installaties worden met werkgroepen omgezet tot een best practice. 

IJsbrand Velzeboer


De spits van het HDN-seminar wordt afgebeten door IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova. Hij is bijna een Bekende Nederlander te noemen als voedingsmiddelentechnoloog. Met zijn unieke scherpe blik en luchtige wijze neemt hij je mee in de wereld van de zin en onzin als het gaat om ons voedsel. De titel van zijn bijdrage is De leugens op mijn bord en hij behandelt een paar rotte plekken in de voedselketen. Hoe terecht zijn de prijsstijgingen van onze boodschappen eigenlijk? Welke opkomende voedselveiligheidsrisico’s zijn er aan die de overheid NIET ziet? Welke gezondheidsgevaren zijn verbonden aan de PFAS (Poly en perFluor Alkyl Stoffen) contaminaties, de Oekraïense oorlogschemie, de palmolievervuiling?

Lezing woensdag 11.30 zaal 1

Eva Hofland


De twee bijdrage namens HDN komt van Eva Hofland. Zij is Quality Manager bij Oceanz 3D Printing. Zij neemt de toehoorder mee in de wereld van 3D-printen en de toepassingen daarvoor voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze vertelt hoe engineering, 3D-technologieën en kwaliteitsmanagement samen kunnen komen om hoogwaardige onderdelen voor voedselcontact toepassingen te produceren. Aan de hand van een aantal casussen worden de voordelen en mogelijkheden van 3D-printen in de voedingsmiddelenindustrie inzichtelijk gemaakt. Onderwerpen als Hygienic Design, ontwerpvrijheid en materiaalaanbod komen aan bod. Maar ook logistieke voordelen en kwaliteitsborging van de producten zullen worden behandeld.

Lezing woensdag 11.55 zaal 1

Heiko Emde


En de derde lezing staat aangekondigd in de Engelse taal en heeft de titel The importance of hygienic design in cable management; risks, regulations, and smart solutions. Heiko Emde is werkzaam bij Pflitsch en geeft de presentatie namens de firma Hemmink. Hij behandelt de vraag hoe je als als voedselverwerkend bedrijf de vorming van bacteriën en besmetting kunt voorkomen. En hoe je als ingenieur kunt bijdragen aan de ontwikkeling van een machine voor de voedingsmiddelenindustrie. Heiko Emde is Market Segment Manager Food&Pharma en Business Development Manager bij Pflitsch en is een expert op het gebied van hygiënisch ontwerp. Hij neemt je mee in een discussie over allerlei problemen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. En nog belangrijker, hoe kun je voedselbesmetting voorkomen en wat zijn de oplossingen als het gaat om ontwerp en materiaalgebruik. 

Lezing woensdag 12,20 zaal 1

Altijd op de hoogte blijven?