Suikertaks werkt ook in welvarend Berkeley

20 april 2017

Hoewel er in het verleden vaak aan getwijfeld werd, bleek de suikertaks voor het eerst in Mexico wel degelijk te werken. Maar Mexico is geen rijk land. Verrassend genoeg blijkt een suikertaks op frisdrank ook in een welvarende stad als Berkeley in Californië goed te werken.

Door 

Suiker-300x226 In 2014 voerde Berkeley in Californië als eerste Amerikaanse stad een suikertaks in van 1 cent per ounce (ongeveer 30 ml) op dranken met toegevoegde suikers.

Al eerder waren er berichten dat deze suikertaks het gewenste effect had. In een nieuwe studie komt nu ook de cijfermatige bevestiging. De verkoop van suikerrijke dranken is met 10% gedaald, terwijl de verkoop van water met 16% gestegen is. Ook de verkoop van ongezoete thee, melk en vruchtensappen is toegenomen, wat erop lijkt te wijzen dat mensen frisdrank vervangen door andere dranken.

Onderzoeker Barry Popkin van de University of North Carolina zegt verrast te zijn door de resultaten, omdat Berkeley een relatief hoog inkomens- en opleidingsniveau heeft. Hij verwacht dan ook dat de resultaten van een suikertaks onder mensen met een laag inkomen nog beter zullen zijn, zoals ook te zien is in Mexico.

Altijd op de hoogte blijven?