
Upcycling vermindert niet alleen voedselverspilling, maar draagt ook bij aan een veerkrachtiger voedselsysteem, en vergroot zo de voedselzekerheid. Maar de concepten van upcycling in voedingsmiddelen zijn relatief nieuw en ook deze innovatieve markt stuit op 'klassieke' uitdagingen, zoals het opschalen van oplossingen, het aantonen van toegevoegde waarde en het vinden van de juiste plek binnen regelgevingskaders en beleid.
Door grondstoffen uit de agrifoodsector, die anders minder waardevol benut zouden worden, opnieuw te gebruiken, bevorderen we circulariteit. Dit helpt niet alleen de druk op natuurlijke hulpbronnen te verlichten, maar sluit ook aan op de wereldwijde doelen rond klimaatverandering en voedselzekerheid. Naast het verkleinen van de ecologische voetafdruk wordt ook het verminderen van de afhankelijkheid van externe, soms overzeese, toeleveringsketens steeds belangrijker.
Barrières overwinnen
Producenten, afnemers, regelgevers en andere belanghebbenden moeten hun krachten bundelen om barrières te overwinnen en bewezen upcyclingpraktijken in de bestaande waardeketen integreren. Het is van belang dat sectoren het potentieel voor wederzijds voordeel erkennen, aangezien reststromen die in de ene sector als laagwaardig worden beschouwd, voor een andere sector waardevolle ingrediënten kan opleveren.
Blik op de toekomst
Foodvalley ziet samen met De Upcycling Community een toekomst voor zich waarin upcycled voedingsmiddelen een integraal onderdeel vormen van duurzame inkoop- en consumptiepatronen wereldwijd, en ook een serieuze business wordt voor waardevolle nevenstromen. Onze gezamenlijke inspanningen zijn gericht op drie belangrijke doelen:
Ten eerste willen we de ontwikkeling van succesvolle waardeproposities stimuleren die de integratie van upcycled ingrediënten in een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken mogelijk maken.
Ten tweede streven we ernaar om het bewustzijn van de voordelen van upcycled voedingsmiddelen bij autoriteiten, consumenten en bedrijven te vergroten door aan te sluiten op de EU 2030-beleidslijnen en de VN SDG 12.3-doelen om voedselverspilling en -verliezen te verminderen.
Tot slot zetten we ons in voor de ontwikkeling van ondersteunende regelgevingskaders die bedrijven de nodige richtlijnen en prikkels bieden om upcyclingpraktijken op verantwoorde wijze over te nemen.
Sluit je aan
We werken samen met voedselproducenten, retailers, horecabedrijven, agrogrondstofverwerkers, voederproducenten en -leveranciers, en meer. Voor het UPcycled4Food Initiatief zijn we nog op zoek naar partners uit de levensmiddelensector die klaar zijn om in de praktijk te innoveren. Neem contact op met Caroline Duivenvoorden, Programme Manager Circular Agrifood, caroline.duivenvoorden@foodvalley.nl