Chef-kok (Chef Gastro-Engineering) Martijn van Gemst ontwikkelde een vloeibare bolus nadat hij ook andere producten voor mensen met kauw- en slikproblemen maakte. “We hebben al voedzame producten zoals brood in een vloeibare variant gemaakt. Echter willen deze mensen ook lekker eten dat passend moet zijn bij het moment van de dag. Dit is de reden voor het ontwikkelen van de vloeibare bolus.”
Smaak
Om de smaak van de vloeibare bolus identiek te krijgen aan de originele versie, heeft Van Gemst veel moeite gedaan. “Wat dit proces moeilijk maakte, is dat er heel veel verschillende bakkers zijn die bolussen maken, en deze smaken nooit helemaal hetzelfde. Ik heb mijn best gedaan de beste elementen van deze bakkers in de vloeibare variant naar voren te laten komen. We moesten ook een oplossing bedenken om de vloeibare bolus de zoete smaak te geven. Een gebakken bolus wordt hiervoor door een suikermix gehaald; wij maken een suikerstroop die smaakt als die mix. De suikerstroop vormt de basis van de vloeibare variant."
Van Gemst ontwikkelde eerder vloeibare lekkernijen van pizza, koek, vruchtengebak, amandelgebak en tompouce. Van Gemst wil in de toekomst nog vele andere vloeibare voedingsmiddelen op de markt brengen. “Maar welke dat zijn, houd ik nog geheim.”