• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Evmi
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Food Lab Hygiëne Verontreiniging Houdbaarheid Food innovatie Technologie Processing & Productie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

14 november 2019 Leendert van der Ent
Featured image
PREMIUM

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing nu staat.

Plasma is letterlijk een ongrijpbaar fenomeen. Het is geen vaste stof en het is geen vloeistof. Een 'gewone' verschijningsvorm van gas is het al evenmin. Het is een gas waarbij een deel van de moleculen geïoniseerd en in een hoge energietoestand is. Een vlam uit een aansteker is een plasma. De energie komt uit de chemische verbrandingsreactie. Door het verval van aangeslagen deeltjes komt er licht vrij. Een gasvlam is een heet plasma, maar een plasma hoeft niet altijd heet te zijn. Bij hygiënetoepassingen gaat het om de inzet van koud plasma onder gewone omgevingsdruk.

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op evmi.nl
  • Ontvang 8x per jaar het Vakblad EVMI
  • Ontvang 1x onze verpakkingsspecial
  • Ontvang 1x onze hygiënespecial
  • Ontvang 2x onze machinebouwspecial
Foodbanen

De beste banen in de voedingsindustrie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI en blijf op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven

Superaanbieding!

Ontvang EVMI 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu

Agenda

  • 13 MEI 08:00 - 16:00

    Keurmeestermodule P5 Normec Foodcare

  • 14 MEI 10:00 - 15 MEI 20:00

    Food Tech Event 2025

  • 15 MEI 12:00 - 19:30

    IFFI: 'Salt, Less is More'

Evmi © 2025 Evmi.
Alle rechten voorbehouden.
LinkedIn
Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over EVMI

    • Abonneren
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • Vismagazine
    • VoedingNU

Contactgegevens

EVMI
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@evmi.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer