Verwerking & Machines

27 maart 2023 Redactie Food

Foto: Next Tech Food Factories

Voedselverwerking, de machines daarvoor en alles wat er komt kijken bij het automatiseren van die verwerking, laten onze exposanten zien. Hieronder een klein overzicht wat ze ons vooraf vertelden wat ze meenemen naar de beursvloer.

Beko 

Beko is niet alleen op de beursvloer te vinden, maar geeft ook een lezing met als titel Perslucht en microbiologische contaminatie. Want de regels en richtlijnen over de kwaliteit van perslucht zijn nogal vaag. In het algemeen wordt gesteld: dat perslucht geen contaminatie mag veroorzaken, bewaakt dient te worden en zo dicht mogelijk bij het verbruikspunt moet worden gefilterd.
De uitwerking van deze richtlijnen wordt niet uitgelegd. In een presentatie laat Sara Deckers de vertaalslag zien die de persluchtkwaliteit inzichtelijk maakt en welke behandeling ingezet kan worden om aan de richtlijnen te voldoen.

Lezing donderdag
15.35 zaal 2

EAO

Met de komst van digitalisering in de industriële sector kunnen machinefabrikanten compleet nieuwe machines en apparaten ontwikkelen. Met de Serie 84 IO-Link Touch worden digitale machinesystemen eenvoudig en snel met bedieningselementen uitgerust.

Met de drie schakelaarvarianten - standaard, roestvaststaal en de hygiënische uitvoering, biedt de IO-Link Touch een assortiment schakelaars en signaalarmaturen voor applicaties binnen de machinebouwindustrie en ver daarbuiten. De vrij configureerbare, heldere en capacitieve IO-Link Touch biedt nieuwe toepassingen voor vele industriële applicaties. En dankzij de IO-Link communicatie-interface en programmeerbare aansluitmogelijkheden, kunnen de schakelaars via een geïntegreerde M12 5-pens schroefverbinding met een montagediepte van slechts 25,8 mm via een netwerk worden verbonden en zo de apparatuur compatibel maken met de Industrie 4.0-norm.

De vele gebruiksmogelijkheden van de schakelaars zijn gebaseerd op een vrij te kiezen configuratie, die precies kan worden afgestemd op de betreffende applicatie - van verlichting en symbolen tot aan de schakelfunctie. Zo kan bijvoorbeeld de RGB-verlichting – wanneer geactiveerd - met een bewuste vertraging aangaan. Of de operationele gereedheid van de schakelaar worden gesignaleerd door een groene verlichting, die bij bediening verandert in geel en een paar seconden later in rood. De configuratie blijft in de schakelaar opgeslagen, zelfs als er geen stroom wordt geleverd.

Vicoma

Op zoek naar actuele ervaring voor innovaties en optimalisaties ten behoeve van ‘Vertical Farming’? Deze relatief nieuwe vorm van produceren staat nog in haar kinderschoenen en krijgt in een hoog tempo te maken met vraagstukken waar Vicoma veel ervaring mee heeft. Denk hierbij aan slimme mechanisaties, logistieke optimalisaties en masterplanontwikkeling. Ook voor het oplossen van de vraagstukken op het gebied van energiebesparing is expertise aanwezig, dit is vooral op dit moment zeer actueel.

Zelfs als nagedacht moet worden over bouwkundige zaken zoals het aanpassen van een bestaand gebouw of het ontwerpen van een compleet nieuw gebouw voor de ‘Farm’ is Vicoma sterk. Een specialistisch team bouwkundigen en architecten staat voor je klaar.

Eilersen

Op de stand van Eilersen vind je een gepatenteerde loadcels met anti-kiep beveiliging. Deze DLC-loadcell is uitgerust met een gepatenteerde ingebouwde beveiliging tegen omkiepen. Daarmee is deze oplossing buitengewoon geschikt voor high-shear mixers, silo’s die buiten opgesteld staan (windbelasting!) en gebieden met seismische activiteit.

Het hygiënisch ontwerp is hermetisch dicht (IP68) en daardoor optimaal reinigbaar. Dit maakt deze loadcell, net zoals de meeste oplossingen van Eilersen, optimaal geschikt voor toepassing in de Voedingsmiddelen- en Farmaceutische industrie. Installatie en onderhoud zijn zeer eenvoudig. Optioneel is een ATEX en IECEx-goedgekeurde versie beschikbaar. Dit alles maakt de DLC loadcell tot een oplossing met vele mogelijkheden.

In Mexico, Japan en de VS wordt de DLC-loadcell met de geïntegreerde omkiep-beveiliging succesvol toegepast, omdat juist in deze gebieden aardbevingen en tornado’s kunnen voorkomen. Ook in gebieden waar momenteel geen extreem weer voorkomt, is de DLC-loadcell een populaire oplossing voor tanks die buiten opgesteld staan. “Onze toepassingsexperts helpen graag bij het vinden van de optimale weegoplossing voor een specifieke weegtaak”, zegt Frederik Eilersen en concludeert: “Onze weegsystemen werken volledig digitaal. Daardoor zijn ze ongevoelig voor storingssignalen in de industriële omgeving. Aansluitkabels zijn eenvoudig te vervangen of in lengte aan te passen, zonder dat het systeem opnieuw gekalibreerd hoeft te worden.”

inPhocal

Lasers om te coderen worden in de voedingsmiddelenindustrie nog maar beperkt toegepast. Tot nu toe: inPhocal ontwikkelde een unieke concentrische laserbundel die inkjet overbodig maakt en codeert zonder milieubelastende inkt en bijbehorende productielijnproblemen. En als het aan inPhocal ligt blijft het daar niet bij. Hun laserbundel kan net zo makkelijk door metaal snijden of computerchips uit een wafer knippen. Deze optische oplossing komt oorspronkelijk uit het deeltjesinstituut CERN van waaruit de eerste markeersystemen in 2022 zijn geleverd. De bedoelde toepassingen zijn onuitwisbare lasermarkeringen met superhoge snelheid. Dit kan omdat hier, in tegenstelling tot bij normale lasers, je de laserbundel niet meer zeer precies hoeft te focussen. Daarmee kan de laserbundel op hoge snelheid over elk oppervlak of vorm bewegen.

“Wij zijn een CERN spin-off met eigen patenten en de enige in de markt die op deze snelheid, zonder de laserfocus actief bij te stellen of door robotische ondersteuning, op 3D-oppervlakken kunnen markeren.”

Pedak

Dit jaar lanceert Pedak samen met partner Nokeval het monitoringssysteem NSnappy. Nsnappy is het next generation monitoringssysteem en uniek in gebruiksvriendelijkheid, mogelijkheden en uitbreidbaarheid. Het is veel meer dan een monitoringssysteem alleen, het kan toegepast worden in gebouwenbeheer, proces- en kwaliteitsbewaking, planning etc.

“Als specialist in meettechniek denken we graag verder dan de vraag die de klant ons stelt. We analyseren de vraag en zetten die in een breder perspectief: we kijken naar het gehele proces, benoemen de kritische parameters en geven dan pas onafhankelijk advies. Daardoor is onze klant verzekerd van het juiste antwoord op zijn meetvraag en daarbij hoort soms andere meetapparatuur dan aanvankelijk gedacht.”

Phoenix Contact

Als een productielijn gestopt wordt vanwege technische problemen, moet de elektromonteur snel de juiste schakelkast kunnen vinden om het probleem op te sporen. Duurt het verhelpen van de storing langer doordat de codering ontbreekt of onleesbaar is, betekent dit een onnodig lange productiestop met hoge kosten en leververtragingen.

Phoenix Contact heeft een coderingsportfolio ontwikkeld speciaal voor de voedingsmiddelenindustrie. Met materialen zoals Thermoplastic Polyurethaan (TPU) en Polypropyleen (PP) die goed bestand zijn tegen agressieve reinigingsmiddelen. Op deze PP-labels kan de gewenste informatie worden gelaserd met de TOPMARK NEO laserprinter, waarmee broos worden (en afvallen) van de labels en het vervagen van de tekst tot het verleden behoren.

Het coderingsportfolio, dat geheel in de kleur blauw te verkrijgen is om de visuele herkenbaarheid te vergroten, speelt ook in op de groeiende vraag naar detecteerbare labels - labels met kleine metaaldeeltjes zodat ze door de metaaldetector in de productielijn worden opgemerkt, mochten ze na loslating in het voedsel terecht komen.

Naast rvs-labels voor op de besturingskast, zijn er ook duurzame etiketten met versterkte hechtingslaag die bestand zijn tegen dagelijks schoonspuiten. Deze etiketten bevatten een transparant overlaminaat waardoor de tekst goed beschermd wordt door invloeden van buitenaf.

Ifm

De nieuwe radarniveausensor LW2720 verlegt de grenzen op het gebied van snelheid en nauwkeurigheid. Met de niveausensor zijn niveaus van vloeibare media in tanks met een hoogte tot 10 meter tot op de millimeter nauwkeurig en zonder dode zone te bewaken. Dankzij het contactloze radar-meetprincipe zijn stoorsignalen of uitval van de sensor door aanhechting van viskeuze media of obstructies met roerwerken uitgesloten.

De gebruikte 80-GHz-frequentie zorgt voor stabiele en nauwkeurige meetresultaten, ook wanneer damp of condensaat in de tank aanwezig is. De sensor is ontwikkeld voor het gebruik in hygiënische zones, zodat hij ook bestand is tegen CIP- en SIP-processen of bij het gebruik van sproeibollen.

Het totaalpakket van de LWL2720 wordt gecompleteerd door de easy to handle factoren: binnen enkele minuten is de sensor geïnstalleerd en kan via IO-Link op afstand worden geparametreerd en uitgelezen.

Boema

Boema uit Italië heeft focus op milieuvriendelijke oplossingen waaronder stoomschillen, dat de afgelopen jaren succesvol werd toegepast in het vervangen van de traditionele mechanische of chemische peelinglijnen.

Bij deze lijnen kent men problemen als een hoog waterverbruik, hoge kosten voor waterbehandeling (voor soda-verwijdering), risico op chemische verontreiniging van het product (sodapenetratie in de pulp), hoge energiekosten, kwaliteitsproblemen op het gebied van kleur en een extra productiestap om de schil volledig te verwijderen (mechanische belasting). Om de performance te verbeteren, hebben veel bedrijven stoomschillen ingezet voor fruittoepassingen. Dat levert niet alleen een aanzienlijke verminder van proceswater op, maar ook is er geen chemische verontreiniging van het product, heeft het meer natuurlijke kleur-, smaak- en geur; voorkomt een condensor luchtvervuiling door de gebruikte stoom en heeft de schilinstallatie een maximale verwerkingsopbrengst.

De schiller volgt de oppervlakken en contouren van het product dankzij de afwezigheid van een volledige rotatie van het drukvat zelf. Het resultaat is een perfecte en homogene peeling op alle oppervlakken dankzij de roterende mand die het product in al zijn verscheidenheid van het condensaat scheidt en zorgt voor volledige verzadiging van stoom in de machine. De cyclustijden zijn kort dankzij speciaal ontwikkelde stoominjectie- en uitlaatsystemen.

Vision Partners

Ontwikkelingen in sensortechnologie maken het mogelijk om betrouwbaar industrieel beelden te maken in het spectrale gebied (van 900 – 2500 nm). Veel relevante chemische bindingen in voedsel absorberen licht bij bepaalde golflengten in dit spectrale gebied. Vision Partners heeft ervaring met verschillende projecten waar met hyperspectrale technologie de voedselketen wordt verduurzaamd door in-line de (chemische) samenstelling van een product te meten in een industriële omgeving. Dat betekent dat de voedselkwaliteit nauwkeuriger kan worden beoordeeld en dat rijkere inzichten kunnen worden verkregen dan met andere oplossingen. Hyperspectrale beeldvorming is niet-destructief en werkt op lijnsnelheid.

Industriële oplossingen van Vision Partners zien de chemische samenstelling van voedsel als het met lijnsnelheid voorbijkomt. We verzamelen en verwerken deze informatie in realtime, zodat je de inzichten krijgt die je nodig hebt om producten veiliger en van hogere kwaliteit te maken. Het inspectiesysteem met bijhorende camerabehuizing en besturingskast wordt geïntegreerd in de productielijn inclusief de koppelingen met het bovenliggende plc-besturingssysteem en MIS-datasysteem.

Hyperspectrale technologie vindt gemakkelijk vreemde materialen zoals plastic, rubber en bot. En geeft aan waar de verontreiniging zich bevindt. Daarnaast kan met hyperspectrale technologie in de SWIR spectrale gebied eigenschappen als malsheid, eiwitten, pH, marmering en kleur worden meten. Betrouwbaar en herhaalbaar. Inline, snel en niet destructief.

Lion Lasers

Veel mensen zijn bekend met de laser die verpakkingen zonder inkt kan voorzien van een code. Lion Lasers gaat met haar LionMove een aantal stappen verder. Dit universeel inzetbare systeem kan niet alleen verpakkingen coderen, het is ook geschikt voor het direct op voedsel coderen en is inzetbaar voor automatische snijbewerkingen in etenswaren, verpakkingen en groente en fruit.

De LionMove is een inbouwmodule waardoor deze flexibel in diverse omgevingen toegepast en ingebouwd kan worden. Lion Lasers werkt samen met verschillende specialisten op gebied van machinebouw en systeemintegratie om tot een passende en betaalbare oplossing te komen. De LionMove is volledig doorontwikkeld in 2022 en snel leverbaar.

Voorbeelden van toepassingen zijn het coderen en traceerbaar maken van machineonderdelen, het coderen direct op voedsel en verpakkingen, coderen van eieren, snijden van voedsel en verpakkingen. In samenwerking met WUR worden komende jaren meer baanbrekende toepassingen getest voor de glas- en tuinbouw.

De LionMove is beschikbaar in verschillende golflengtes en vermogens. Hierdoor zijn nagenoeg alle materialen te voorzien van een codering. Er zijn meerdere systemen aan elkaar te koppelen en de LionMove is inzetbaar in samenwerking met robots en vision. Dit is de eerste Nederlandse laserinbouwmodule voor verpakkingen en voedsel, geheel ontwikkeld en gebouwd in Nederland.

Machine Design

Food innovaties kunnen alleen succesvol naar de markt worden gebracht als er innovatieve machines beschikbaar zijn. MachineDesign levert met de geoptimaliseerde CTO-techniek de oplossing voor de machinebouwindustrie om aan de marktvraag te voldoen, prijsniveau te verbeteren samen met een kortere levertijd.

De machinebouwindustrie kent een forse uitdagingen. Als eerste de prijsdruk. Als tweede de levertijd. De huidige schaarste van componenten helpt daarin niet mee. Personeelstekort zorgt dat medewerkers snel individueel cruciaal worden voor het succesvolle ontwerp. Veel machinebouwers ontwerpen iedere machine opnieuw. Een tijdrovende aanpak die veel onzekerheid over het ontwerp met zich meebrengt.

MachineDesign heeft de methode om te werken met vooraf gedefinieerde modules geoptimaliseerd. Met een uitgebalanceerd pakket aan modules kan een grote range aan machines worden geconfigureerd. De focus van het engineeringteam komt volledig op de klantspecifieke module te liggen. Een groot voordeel omdat de engineeringsinspanning tot wel 80 procent reduceert.

De ‘configure to order’ methode (CTO) wordt Machine Design bij meerdere opdrachtgevers in de food- en agro-industrie toegepast met resultaten die de klantverwachtingen overtreffen. Het werkplezier bij het engineeringteam neemt toe; verkoop heeft handvaten om een unieke machine te offreren; variatie in het inkoopproces is teruggebracht en strategische inkoop is mogelijk; productie en assemblage krijgt steeds herkenbare modules waardoor optimalisatie mogelijk is.

RVS Finish

RVS Finish in Bergeijk biedt een nieuwe manier van oppervlaktebehandeling: het SUBLIMOTION-process®. Een gepatenteerde straalmethode waarbij rvs-oppervlakken niet alleen worden gereinigd maar het product de ideale topografie meekrijgt om aanhechting van micro-organismen en productresten maximaal te beperken. Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige machine en voedselwetgeving (EHEDG gecertificeerd).

Food-klanten van RVS Finish krijgen een betere ondersteuning bij de productie van hun machines dankzij het nieuwe straalproces dat naadloos aansluit bij de wens voor perfecte oppervlakten en korte doorlooptijden kent. Het SUBLIMOTION-process® is een volledig nieuw straalproces dat de grenzen opzoekt van het perfecte oppervlak. Met dit proces is het mogelijk om in één doorgang oppervlakten te behandelen en te reinigen tot op een microbiologisch niveau.

Met het SUBLIMOTION-process® is het mogelijk extreem lage ruwwaardes te behalen, ideaal voor producenten in onder andere de food-branche, waarbij een grondige en effectieve reiniging doorslaggevend is voor haar succes. Deze methode biedt ook een uitzonderlijke corrosieweerstand. Verder worden er geen chemicaliën gebruikt waardoor het een volledig veilig en ecologisch proces betreft. RVS Finish heeft 800m2 productieruimte ingericht voor het SUBLIMOTION-process®. Deze ruime opzet biedt mogelijkheden tot het behandelen van zeer grote delen tot wel 20 meter lang.

Vega

Verscherpte hygiëne-eisen en voedselveiligheid, twee hot-items in de foodsector. Op Food Technology komt de wereld van de voedingsmiddelenindustrie samen met de wereld van techniek. En waar techniek is, is VEGA.

Contactloze metingen, hygiënischer wordt het niet. Tel daar 100% meetzekerheid bij op: je hebt het ideale ingrediënt voor jouw proces. Op onze stand maak je kennis met onze kostengunstige niveausensoren, waardoor radartechnologie ineens binnen bereik is.

Radartechnologie maakt het mogelijk niveau te meten met een sensor die nooit gekalibreerd hoeft te worden. Als de sensor eenmaal geïnstalleerd is, heb je er geen omkijken meer naar. De metingen zijn contactloos, de sensor komt nooit in aanraking met het product. Het stilleggen van het proces vanwege hygiëneproblemen is verleden tijd. Door de continue niveaumeting kun je op ieder gewenst moment van de dag de actuele inhoud meten en is er altijd 100% zekerheid van de voorraad.

Met bluetooth kijkt VEGA ver in de toekomst. Maar deze draadloze technologie geeft processen nu al meer flexibiliteit. De draadloze communicatie zorgt voor een betere toegankelijkheid. De technologie maakt parametrering, weergave en diagnose mogelijk vanaf een afstand tot wel 50 meter en bespaart daarmee tijd en voorkomt risico’s. Heel eenvoudig via de VEGA Tools-app – op elke smartphone of tablet.

Munters

Productieruimten worden nooit echt droog door de lage ruimtetemperaturen en de te korte tijd tussen reiniging en productie. Reinigings- en ontsmettingsmiddelen hebben een beperkte werkingsduur en wanneer die is verstreken voordat de oppervlakken droog zijn, vormt het oppervlak onmiddellijk een broedplaats voor nieuwe groei van micro-organismen.

Door goed te ontvochtigen na het schoonmaken en de vochtigheid tijdens de productie te controleren neem je die voedingsbron weg en creëer je een perfecte natuurlijke barrière tegen schimmel- en bacteriegroei. Munters fabriceert machines voor de ontvochtiging van lucht, gebaseerd op het principe van sorptiedroging, waarbij een droogmiddel de waterdamp uit de lucht aan zich bindt. Het hart van de machine is een gepatenteerde, langzaam draaiende rotor van gegolfd materiaal waarop zich het droogmiddel – silica-gel – bevindt. De inkomende lucht stroomt haaks door een rotorsegment en geeft daarbij zijn vocht af aan de silica-gel.

De gedroogde lucht wordt in het proces gevoerd. Het droogwiel draait langzaam door, waarbij het bevochtigde segment in een heteluchtstroom komt die de silica-gel regenereert en het vrijkomende vocht afvoert. De rotor draait weer verder door om opnieuw proceslucht te drogen. Het Zweeds Instituut voor Voeding en Biotechnologie heeft aangetoond dat dit droogprincipe bacteriedodende en fungicide eigenschappen heeft, waarmee het een bijdrage levert aan de voedselveiligheid van een proces.

Marechal

Al meer dan 70 jaar vervult het Franse Marechal Electric een missie: de elektrische veiligheid in industriële en Ex-omgevingen verbeteren. Geavanceerde technologie in combinatie met het gebruik van net zo geavanceerde materialen, zorgen ervoor dat MARECHAL® laagspanningsconnectoren, variërend tot 1250 A, tot de meest betrouwbare ter wereld horen.

Het vlaggenschip, de DECONTACTOR™, is een uniek product dat de voordelen van een stopcontact combineert met de prestaties van een schakelaar. De geïntegreerde schakelaar maakt ontkoppeling onder belasting tot 250 A of 110 kW mogelijk, zodat onderhoudstaken sneller kunnen worden uitgevoerd en de stoptijd wordt beperkt. Energie-efficiënte zilver-nikkel veerbelaste contacten zorgen voor superieure geleidbaarheid, geen corrosie en slijtage en minder opwarming, waardoor het energieverbruik wordt verlaagd.

CIP (clean in place) en hogedrukreiniging zijn gemeengoed in de voedingsmiddelenindustrie. De DECONTACTOR™, met bescherming volgens IP66/IP67/IP69 en behuizingen vervaardigd uit geavanceerde materialen, is bestand tegen dit intense wasproces tot 80 °C en een breed scala aan chemicaliën.

Onlangs werd een nieuwe antibacteriële polyhandgreepserie gelanceerd dat de voordelen van marechal-technologie® combineert met hygiënebescherming. De plug-and-play functionaliteit maakt hem bijzonder geschikt voor draagbare toepassingen of gebieden met veel onderhoud. Denk aan transportbanden, procespompen, mixers, motoren; met een lange levensduur en beschikbaarheid van reserveonderdelen voor eenvoudige reparatie.

Next Tech Food Factories

Een bijzonder moment. Tijdens Food Technology 2023 wordt het officiële startsein gegeven van Next Tech Food Factories. Het programmabureau van AgriFood Capital en Brainport Development dat de toepassing van meer slimme technologie in de voedselverwerkende industrie mogelijk maakt. Geavanceerde hightech systemen die voedselverwerkers helpen om efficiënter en duurzamer te opereren, met aandacht voor kwaliteit en voedselveiligheid.

Next Tech Food Factories verbindt daarvoor voedselverwerkende bedrijven met hightech leveranciers en machinebouwers. In consortia wordt samengewerkt aan het ontwikkelen, testen en implementeren van slimme technologieën in de voedselindustrie. Denk bijvoorbeeld aan smart sensortechnologie. Of cobots die zwaar of eentonig werk kunnen overnemen zodat de arbeidsomstandigheden van medewerkers beter worden. In deze innovatietrajecten worden bedrijven onder andere ondersteund met innovatievouchers, coaching en training.

Niet te versmaden

En naast als het boeiende op de beursvloer, waarover we hier maar een tipje hebben gelicht, zijn ook de verhalen niet te versmaden. Zo komt namens Marel Ronald Melskens vertellen over datagedreven automatisering. Staat namens Lely Serge Ooijens op het podium om ons uit de doeken te doen hoe de waardeketen in de zuivel sneller, korter en transparanter kan worden. Kevin van Koerten werkt voor NIZO Food & Health Research en behandelt in zijn presentatie enkele van de belangrijkste kansen voor proces- en energieoptimalisatie, samen met de tools en methoden om dit te bereiken. Natuurlijk naast alle andere verhalen waar je elders in deze special over kunt lezen. Tip: Hou beide dagen vrij in je agenda. Het is de moeite meer dan waard. 

Altijd op de hoogte blijven?