Voedselveiligheid en kwaliteit

15 december 2006

Iedere maand wel een recall, schreven we begin dit jaar naar aanleiding van alle terugroepacties die er in 2005 waren geweest. Begin dit jaar deden de advertentieafdelingen van dagbladen opnieuw goede zaken want er waren wederom terughaalacties.

supermarktvleesafdeling2Zo werd een groot aantal verschillende vleeswaren teruggeroepen bij de Albert Heijn omdat de allergenendeclaratie niet deugde. Dat probleem speelt trouwens niet alleen in Nederland. Maar liefst veertig procent van de recalls betreft foutieve allergenendeclaraties, zo bleek dit voorjaar uit onderzoek van het Britse Reading Scientific Services dat 200 recalls over de hele wereld onderzocht.

Die recalls kosten het bedrijfsleven in Europa jaarlijks miljarden euro’s, zo blijkt uit een analyse van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon Nederland, waarover we in maart berichtten. De economische schade van virussen in voeding is daarbij groter dan die van salmonella. Dat concludeerde het RIVM in juli. Mensen hebben namelijk langer last van een virus waardoor het ziekteverzuim hoger is.

Toch waren er de nodige problemen met salmonella. Recent in het geheugen ligt nog de Twentse boerenkaas waardoor in Twente minstens honderd mensen met de zeldzame salmonellabacterie typhimurium 560 besmet raakten en daarbuiten nog eens enkele tientallen.

salmonella2Een salmonellabesmetting was ook het eerste waaraan werd gedacht toen twintig leden van de harmonie uit het LimburgseSwalmen tijdens een bezoek in Duitsland zo ziek werden dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Het bleek echter om een voedselvergiftiging te gaan, vermoedelijk opgelopen door het eten van een aardappelsalade. Van welke toxine de muzikanten ziek zijn geworden, kon niet meer worden achterhaald.

sultanabiscuit2Sultana riep de productie van vier tot vijf weken terug nadat in twee smakenmetaalhaartjes waren aangetroffen. Die bleken afkomstig van de zeef die werd gebruikt door de producent van de rijstbloem. United Biscuits stapte daarop over op een andere leverancier. De recall had niet alleen betrekking op Nederland maar op meer dan tien andere landen, zo onthulde EVMI.nl in juli.

Naast metaalhaartjes werden er in diverse producten glas aangetroffen. In februari werden glassplinters ontdekt in deMilanese groenteschotel van Iglo, geproduceerd in de fabriek in het Duitse Reken. Het glas moet samen met één van de groenten in de fabriek terecht zijn gekomen.

baueryoghurtGlassplinters zaten er eveneens in februari in de vruchtenyoghurt van Bauer, maar tussen beide affaires zat geen verband. Ook hier bleek uit naspeuringen van EVMI.nl dat de terughaalactie groter was dan alleen Nederland: het ging om in totaalzes landen. Het glas bleek afkomstig uit de aardbeien in de vruchtenpulp. Bauer wees de leverancier de deur nadat diens verklaring dat het glas maar in één partij kon zitten niet juist bleek.

koelversstamppotWat er ook niet leek te kloppen was de analyse van kant-en-klaarmaaltijden door de VWA. De voedselautoriteit maakte via de website bekend dat er in maaltijden veel te weinig vezels zitten. Na een klacht van onder meer het CBL dat er veel verbeterd was sinds het onderzoek (dat anderhalf jaar eerder was uitgevoerd) moest het rapport op last van de ministers Hoogervorst en Veerman van de VWA-site verwijderd worden. Enkele weken later kwam het onderzoek gewoon weer op het net, ongewijzigd, maar met een toelichtingover de onderzoeksperiode.

Altijd op de hoogte blijven?