Beeld: ThisIsEngineering via Pexels

De component Technology in de titel van dit evenement krijgt handen en voeten door een flink aantal deelnemers aan zowel de beurs als het congres. Namens EVMI nodigden we sprekers uit om te vertellen wat de toekomst brengt, maar ook wat er nou toch in de weg staat.

Voor de toekomst vroegen we Neil van Es. Een voorloper als het gaat om 3D-printen en ontwikkelaar van materialen en nabewerkings­technieken om ook de onderdelen die uit een 3D-printer rollen toe te kunnen passen in de food. Hij vertelt in een energieke sessie - dat is hem wel toevertrouwd - over de kansen én de risico’s. Hoe zit het bijvoorbeeld met voedsel­contact certificering? Cleaning-in-place? Kleur en traceability? Als je nog twijfels hebt over de toepassingen, is dit een sessie om niet te missen. Hij staat op het programma van Food Technology ingepland in zaal twee.

Onbekend

Remco Rijsenbrij zag in zijn loopbaan bij sommige bedrijven de technologie direct omarmd worden, terwijl dat bij - heel veel - andere bedrijven juist niet gebeurde. Niet alleen de nieuwste technologieën, maar ook bestaande worden vaak nog met argusogen bekeken. Wat is ervoor nodig om de winst - niet alleen in geld maar in efficiëntie en productiviteit - die deze technologieën kunnen brengen, in de praktijk toe te laten passen?

Want subsidiefondsen, wetenschappelijk onderwijs en maatschappelijk discussie gaan al snel over nieuwe technologieën en innovaties, terwijl wereldwijd beschikbare technieken nog amper de weg naar de productie omgeving vinden. Credo hierbij is vaak onbekend maakt onbemind. Remco behandelt dit onderwerp en geeft hand­vatten over een aanpak hoe uit deze situatie te geraken.

Data, en dan?

Data moet ons redden, toch? Big data, real­time data, data uit alles waar je maar een sensor op kunt plakken. In nieuwe fabriek­en en productielijnen is het vaak al automatisch ingebouwd, maar ook in bestaande omgevingen kan het simpel worden geïmplementeerd. Maar goed, dan heb je data, en je productie gedigitaliseerd. Maar wat voor toegevoegde waarde kun je daaruit halen?

John van Leeuwen gaat tot slot in op de uitdaging om data om te zetten in meerwaarde. Met behulp van software kun je voorspellend onderhoud en zelfs voorspelbare kwaliteit realiseren. Hij laat een en ander zien aan de hand van een praktijkvoorbeeld bij een bedrijf dat eetbaar papier produceert.

Verdrinken in plastic?

“Het probleem van de kunststof afvalberg lijkt in vergelijking met de coronacrisis nauwelijks serieus genomen te worden. Maar je komt op een gegeven moment op een punt dat de aarde zo vervuild is dat je niet meer terug kunt. Daarom moeten we alles op alles zetten om het gebruik van plastic te verminderen.”

Afgelopen voorjaar heeft EMVI samen met Schuttelaar & Partners een enquête opgesteld waarin wij inzicht wilden verkrijgen in verpakkingsdata. Naar aanleiding van die enquête presenteert Karel van den Brink van Schuttelaar & partners (voorzichtige) conclusies, inzichten en stellingen.

Roeland Dobbelaer van Alea Publishers, uitgever van onder andere EVMI, leidt het aansluitende debat over verduurzaming van plastic verpakkingen in de voedingsmiddelenindustrie.

We nodigen iedereen van harte uit om mee te praten en elkaar te inspireren. Want is er echt te weinig gevoel voor urgentie om te verduurzamen op het gebied van plastic verpakkingen?

Altijd op de hoogte blijven?