Aandachtspunten voor bedrijven bij het aanbieden van koffie op het werk

21 mei 2024 Partner content Brent Ninaber via Unsplash

BEDRIJFSINFORMATIE | Onmisbaar op ieder kantoor is een goede koffiemachine. Waar de ene organisatie een koffiemachine koopt, kiest de andere voor een koffiemachine zakelijk huren. Voordeel van het huren hiervan is de service die vaak bij het contract geboden wordt. Op het moment dat de machine in storing raakt, wordt het euvel in veel gevallen binnen een dag opgelost. Daar komt bij dat het huren van een koffieautomaat geen grote investering vergt; bedrijven betalen maandelijks een vast bedrag. 

Bij zowel de aanschaf van een koffieautomaat voor een bedrijf, als het vullen ervan met koffiebonen zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Wat de ene medewerker een fijne kop koffie vindt, wordt door iemand anders als te sterk of juist te slap ervaren. In dit artikel lees je meer over het voorzien in de koffiebehoefte van het personeel op de werkvloer. 

Duurzaamheid een aandachtspunt bij het bieden van koffie

Steeds belangrijker voor bedrijven is het thema duurzaamheid. Dat geldt zowel bij de afname van een koffieautomaat, als bij het kiezen tussen verschillende soorten bonen. Wat is het energieverbruik van de koffiemachine? Hoelang gaat het apparaat mee, op basis van reviews van andere afnemers? Is het gebruik van een tweedehands model een optie? 

Medewerkers van bedrijven hechten daarnaast waarde aan koffiebonen die op een eerlijke wijze geproduceerd zijn. Concreet betekent dit dat de werknemers op de koffieplantages een eerlijk loon moeten ontvangen en dat het gros van het betaalde bedrag toekomt aan de producent van de boon, in plaats van aan partijen tussen de producent en afnemer. 

Verdiep je in de verschillende soorten koffiebonen 
Koffiebonen zijn er in verschillende soorten: de Coffea Arabica en Coffea Robusta zijn het populairst. Van beide bonen heeft de Coffea Robusta over het algemeen een wat bittere smaak, daar waar de smaak van de Coffea Arabica zachter en vaak ook zoeter is. 

Overweeg het aanbieden van variaties op een kop koffie

Veel medewerkers starten de dag met een kop zwarte koffie. Naast deze kop zwarte koffie kun je voor verschillende variaties kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een cappuccino of latte macchiato. Waar voorheen standaard voor koemelk gekozen werd bij dergelijke dranken, is het tegenwoordig populair om naar plantaardige alternatieven te kijken. Dat is veelal duurzamer en wordt gewaardeerd door de medewerker. Probeer voorafgaand aan je investering in een koffiemachine eens te inventariseren welke wensen medewerkers precies hebben. Volstaat een koffieautomaat die uitsluitend een zwarte kop koffie biedt, of wenst men ook variaties? 

 

Altijd op de hoogte blijven?