Alternatieve koolhydraten: een nieuwe wending voor sportvoeding

29 maart 2018

De gezondheids- en fitnesstrend wint aan kracht aangezien de moderne consument zich meer dan ooit bewust is van het belang van een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding. De fitnessindustrie is booming business en sportvoeding is koploper in de markt. Met een gemiddelde stijging van 8.5% tussen 2012 en 2017 is de sector in topvorm. De vraag die zich nu stelt is: vervult het hedendaagse gamma aan mainstream sportvoeding ook de fysieke noden van het groeiende aantal regelmatige en startende sporters? Klaudia Volmer, product manager functionele koolhydraten bij BENEO, licht het belang van een evenwichtige bloedsuikerspiegel tijdens het sporten toe.

Een nieuwe tactiek: van de opname van koolhydraten tot vetverbranding

De populairste sportdranken, gels en granola bars zijn gericht op het aanleveren van extra energie tijdens het sporten. Ze bevatten vaak hoog-glycemische koolhydraten zoals maltodextrine, glucosesiroop en sucrose. Deze zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit is geen probleem voor zij die op zoek zijn naar ‘instant energie’ voor een intensieve of explosieve sportprestatie zoals sprinten. Voor de regelmatige sporter die traint om een mooi lichaam te hebben en om vet te verbranden, resulteren hoog-glycemische koolhydraten echter in hoge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en insulinestroom. Dit minimaliseert de vetverbranding tijdens het sporten in de plaats van deze te maximaliseren.

Daarom beantwoordt sportvoeding met hoog-glycemische koolhydraten niet aan de noden van de regelmatige fitnesser of ‘start-to-sporter’. Consumenten die vet willen verbranden of in vorm willen blijven, kiezen beter voor sportvoeding op basis van laag-glycemische koolhydraten, met een kleinere impact op de bloedsuikerspiegel.

Laag-glycemische koolhydraten zoals BENEO’s Palatinose™ (isomaltulose) zijn uitermate geschikt voor sportvoeding: ze ondersteunen een evenwichtige bloedsuikerspiegel en zijn een bron van volledig verteerbare koolhydraten. Ze zorgen voor een gestage vrijgave, doch totale terbeschikkingstelling van de beschikbare energie, waardoor een ongewenste piek en daling van de bloedsuikerspiegel wordt voorkomen en de vetverbranding efficiënter verloopt. Dit betekent ook dat de actieve consument langer verder kan met zijn of haar eigen koolhydraatreserves. Hierdoor is Palatinose™ de sparringpartner bij uitstek voor zowel de professionele sporter, de regelmatige fitnesser als de startende sporter.

In de praktijk…

BENEO’s technisch expertisecentrum ontwikkelt recepten voor diverse voedingsmiddelen en streeft daarbij naar een zo goed mogelijke textuur- en smaakprofiel.  Recente testen  onderstrepen  de uitstekende performantie van Palatinose™ als laag-glycemische suiker in sportdrank.  Naast zijn milde zoetkracht en goede oplosbaarheid in koud water, vertoont Palatinose™-poeder ook een excellent vloeigedrag en dispergeerdbaarheid wat bijdraagt tot een gebruiksvriendelijk en lekker eindproduct.  

Recept voor sportdrank met Palatinose™

INGREDIËNTEN

 
Prototype recept

(% w/w)

Palatinose™  58
Sucrose  20
Mineralenmix  15
 Citroenzuur  4
Minor ingrediënten (bv. hydrocolloïd, kleurstof, smaakstof)  q.s.

Altijd op de hoogte blijven?