Bestelauto kopen voor je horecabedrijf: houd rekening met deze 5 zaken

7 juni 2024 Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Heb je nog niet zo lang geleden je eigen horecabedrijf geopend? Dan wil je uiteraard dat dit een succes wordt. Om het jezelf allemaal wat makkelijker te maken, kun je een bestelauto kopen. Zo’n auto kun je namelijk voor verschillende doeleinden gebruiken. Heb je nog geen bestelauto, maar wil je er wel graag eentje kopen? Let dan op de volgende 5 zaken.

1. Gebruik van de auto
Wie een bestelauto wil kopen, kijkt allereerst naar het gebruik van de auto. Wil je het voertuig alleen inzetten om maaltijden bij klanten te bezorgen of ben je ook van plan om er spullen mee op te halen bij de groothandel of een leverancier? In het eerste geval volstaat een personenauto waarschijnlijk, terwijl je in het tweede geval beter voor een bestelbus kunt kiezen. Doordat een bestelbus over een laadruimte beschikt, kun je er veel meer spullen in kwijt.

2. Laadruimte
Veel horecabedrijven verkiezen een bestelbus boven een personenauto. De aanwezigheid van een laadruimte is hier de voornaamste reden voor. Wil je ook een voertuig met laadruimte kopen? Kies dan niet voor de eerste beste die je tegenkomt, maar bepaal eerst hoe groot de laadruimte moet zijn. Dit kun je het beste doen op basis van de spullen die je in het voertuig wilt vervoeren. Als het om grote spullen of hoeveelheden gaat, heb je baat bij een bestelauto met grote(re) laadruimte.

3. Kwaliteit
Als je nog niet zolang voor jezelf werkt, wil je misschien niet al te veel geld uitgeven aan een bestelauto. In dat geval kom je waarschijnlijk bij een tweedehands auto uit. Doordat je niet de eerste eigenaar bent, ligt de prijs een stuk lager. Laat je alleen niet te veel leiden door de prijs, maar kijk ook naar de kwaliteit van de auto. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je een kat in de zak koopt. 

4. Koeling
Je wilt uiteraard niet dat etenswaren bederven als je ze vervoert in je bestelauto. Je kunt dit voorkomen door de producten in koelboxen te vervoeren, maar je kunt ook een bestelbus met koeling kopen. De laadruimte wordt dan gekoeld, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat etenswaren bederven. Bovendien hoef je niet alles in koelboxen te pakken en dat scheelt tijd.

5. Autoverzekering
Als je een bestelauto koopt, ben je verplicht om deze te verzekeren. Sluit je direct na aankoop een bestelautoverzekering van Univé af? Dan mag je er binnen de kortste keren de weg mee op. Denk wel goed na over de manier waarop jij je auto verzekert. Net als bij personenauto’s kun je bij bedrijfsauto’s uit drie dekkingen kiezen: WA, WA+ en Allrisk. Baseer je keuze niet enkel op de premie, maar kijk ook welke risico’s je loopt. 

Wil je een vrachtwagen inzetten als bedrijfsauto? Sluit dan een vrachtwagenverzekering van Univé af in plaats van een bedrijfsautoverzekering. De dekkingen waaruit je kunt kiezen zijn hetzelfde, maar het verzekeren van een vrachtwagen is duurder. Dit komt doordat vrachtwagens groter, zwaarder en duurder zijn dan bestelbusjes.

Altijd op de hoogte blijven?