Blauw in de voedingsmiddelenindustrie

17 december 2024 partner content
BEDRIJFSINFORMATIE | De kleur blauw wordt in de voedingsmiddelenproductie vaak gebruikt voor onderdelen vanwege de zichtbaarheid en hygiënische perceptie. Hoewel blauw geen wettelijk verplichte kleur is, helpt het wel om onderdelen beter te onderscheiden van voedingsmiddelen. Dit voorkomt besmetting en draagt bij aan een voedselveilige productieomgeving.

Voordelen van blauw

Blauw contrasteert sterk met de meeste voedselkleuren, waardoor eventuele losgeraakte onderdelen of slijtageparticles sneller zichtbaar zijn. 
Daarnaast wordt blauw geassocieerd met reinheid, wat in hygiënisch gevoelige omgevingen, zoals de voedselindustrie, een belangrijk voordeel is.

Beperkingen van zichtbaarheid

Een blauwe kleur alleen is niet voldoende om veiligheid te garanderen. Slijtage en breuk blijven risico’s vormen voor de voedselveiligheid. Dit vraagt om meer dan alleen vertrouwen op kleur, zoals frequente controles en detecteerbare materialen.

De oplossing: detecteerbaarheid

Onderdelen kunnen van metaal- en röntgendetecteerbare materialen worden geprint die gecertificeerd zijn voor voedselcontact. Daarmee  bieden ze direct een nog betere garantie voor voedselveiligheid. 

Blauw is goed, maar detecteerbaar is beter.
Zijn jóuw onderdelen voedselveilig?

parts on demand logo

Parts on Demand
Schaverijstraat 9D
3534 AS Utrecht
partsondemand.nl

 

Altijd op de hoogte blijven?