Briketten vergelijken; hoe doe je dat?

1 augustus 2022 Partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | Briketten worden gemaakt door agglomererende materialen, zoals steenkool, zaagsel, houtsnippers en biomassa, te gebruiken om houtskoolstof te vormen dat wordt samengeperst tot briketten. Ze worden geleverd in blokken van verschillende maten en soorten. Houtbriketten worden vaak verkocht als stammen geperste houtblokken en de bijproducten ervan vormen een geweldig alternatief voor traditionele brandhout stammen. Ze zijn ideaal als je een houtkachel hebt en op zoek bent naar een efficiënte en effectieve vorm van brandstof.

Houtskool Briket ingrediënten

Het basisingrediënt van houtskool briketten is houtskool. Daarnaast bestaan deze samengeperste houtblokken uit minerale koolstof, steenkool en biomassa. Er worden versnellers toegevoegd, zoals natriumnitraat en was of zaagsel. Ook wijting, kalk, kalksteen of calciumcarbonaat zijn goedkope opties. Bovendien kun je wat bindmiddelen toevoegen. Bloem (cassave, maïs of tarwe), acaciagom en papierpulp werken goed. Ten slotte bevat het borax of vulstoffen, zoals cement of klei.

Briketten vergelijken

Er zijn verschillende soorten gecomprimeerde briketten die zijn onderverdeeld in maten, warmte-efficiëntie en gebruikte materialen. Sommige geperste houtblokken zullen bijvoorbeeld je ruimte snel verwarmen met hete vlammen en andere zullen langzaam branden, waardoor ze langer een warmtebron bieden in vergelijking met andere. Keuzehulp bij briketten vergelijken nodig? Openhaardhout-gigant helpt je een type te vinden dat bij je wensen past.

Briketten gemaakt van bijproducten

In vergelijking met blokken die uit puur hout bestaan, worden samengeperste houtblokken gemaakt van bijproducten van hout met extra additieven. Deze worden voornamelijk gebruikt om de materialen bij elkaar te houden om schone kleine blokjes te krijgen die vaak rond-vierkant van vorm zijn, waardoor ze gemakkelijker te stapelen zijn. Dergelijke eigenschappen en toevoegingen zorgen ervoor dat briketten langer branden in vergelijking met houtskool blokken. Het gebruik van briketten, zolang je een gerenommeerd merk gebruikt, zorgt voor een beter behoud van de warmte.

Natuurlijke briketten

Deze briketten bevatten geen synthetische materialen of chemicaliën. Meestal zijn ze gemaakt van koolstof, hout en steenkool. Dit zijn allemaal van nature voorkomende ingrediënten die door velen de voorkeur genieten. De beste kwaliteit briketten is gemaakt van 100% hout, dat vrij is van verontreinigingen, zoals lijm, verf of andere stoffen. Het productieproces is de sleutel tot het maken van briketten van topklasse. Dichtere houtblokken hebben een langere brandduur en behouden hun vorm goed. Als het slecht verdicht is, zullen briketten snel verbranden. Dit zijn vaak goedkopere soorten. Goed verdichte briketten kunnen op een zeer hoge temperatuur branden en gaan langer mee, dus het is een betere optie.

Kenmerken

Omdat alle houtbriketten verschillende eigenschappen hebben, hangt de ‘beste’ briket af van het houtsoort en je kachel. Een houtbriket van hoge kwaliteit zal echter altijd een meer kosteneffectieve en efficiëntere keuze blijken te zijn dan goedkope alternatieven, aangezien hun dichtheid en prestatie hoger zijn.

Duurzaamheid

De duurzaamheid varieert van merk tot merk en van type tot type. Het is een zwaarwegende factor, omdat het van invloed is op hoeveel briketten je moet gebruiken en hoeveel het per branduur gaat kosten. Hoewel sommige fabrikanten gemiddeld langere brandtijden claimen, branden typische briketten 1 tot 2 uur. Het hangt af van de gebruikte ingrediënten, de hoeveelheid en het type vulstoffen, evenals de temperatuur die je gebruikt.

De voordelen van briketten op een rij

In plaats van brandhout of geperste houtblokken te gebruiken, zullen gecomprimeerde briketten je helpen insecten in de opslag te vermijden, de hoeveelheid afval te verminderen en efficiënte vaste brandstof met een hoge thermische waarde te produceren. Bovendien is een laag energieverbruik nodig voor de productie. Tot slot brengt een vuur met briketten minder risico’s met zich mee dan een brand houtvuur.

Altijd op de hoogte blijven?