Duurzamer ondernemen doe je met deze tips

6 maart 2023 Partner content Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Steeds vaker kiezen ondernemers in Nederland ervoor om duurzamer te werken. Dat heeft grotendeels te maken met een verschuiving in de maatschappij waardoor consumenten vandaag de dag liever kiezen voor een bedrijf dat duurzaam onderneemt dan voor een bedrijf dat dit niet doet. De vraag is natuurlijk: hoe begin je met duurzamer werken wanneer je dat nog nooit hebt gedaan? In dit artikel geven we je enkele tips en tricks waarmee je een groenere bedrijfsvoering in kunt voeren.

Stap over op groene zakelijke energie voor beter milieu

Als eerst is het goed om te weten dat je heel eenvoudig en snel kunt overstappen van een grijs naar een groen energiecontract. Groene stroom is namelijk hét voorbeeld van duurzaamheid. Deze energie wordt op een duurzame manier opgewekt waarbij natuurlijke bronnen zoals de wind en de zon worden gebruikt om stroom te produceren. Kijken we naar de manier hoe grijze energie wordt gemaakt dan zien we dat daar gebruik wordt gemaakt van fossiele bronnen, zoals aardolie en steenkool. Bij de productie daarvan komt veel CO2 vrij, een schadelijk uitlaatgas dat de aarde aantast. De productie van groene energie is veel schoner; daar komt veel minder CO2 bij vrij. Gelukkig kun je net als bij grijze stroom een goede deal vinden door te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Kijk daarom eens naar de zakelijke energie tarieven voor groene stroom en stap over als dat mogelijk is.

Schaf zonnepanelen aan voor zelf opwekken groene energie

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan wanneer we het hebben over groene stroom. Zo heb je ook de keuze om voor zakelijke zonnepanelen te gaan. Met een paar zonnepanelen op het dak is het namelijk mogelijk om je eigen groene energie op te wekken. De panelen vangen de zonnestralen op waarbij de omvormer ze vervolgens omzet tot bruikbare energie. Daar hoef je niets voor te betalen! Natuurlijk moet je wel eerst zonnepanelen aanschaffen om energie uit de zon te halen. Dat is in eerste instantie een investering, maar het is goed om te weten dat zonnepanelen steeds beter te betalen zijn. Daarnaast heb je ze gemiddeld binnen acht tot tien jaar terugverdiend; afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Omdat zonnepanelen 20 tot 25 jaar mee kunnen, kun je nog lang gebruik maken van deze toepassing. Toch liever gaan voor een groen energiecontract? Daarvoor kun je hier grootzakelijk energie vergelijken voor de beste deal.

Kies alleen nog maar voor refurbished en tweedehands

Natuurlijk heeft een duurzamere bedrijfsvoering niet alleen te maken met groene stroom en alles dat daarbij komt kijken. Als ondernemer kun je nog veel meer doen dan dat. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe reeks smartphones en laptops nodig? Kies dan niet voor nieuwe producten, maar kijk eens tussen het aanbod refurbished apparatuur. Tegenwoordig zijn er heel wat webwinkels waar je dergelijke tweedehandse maar volledig nagekeken apparaten kunt kopen. Omdat je kiest voor tweedehands draag je een steentje bij aan een betere wereld én hoef je zelf minder geld uit te geven. Dat is dus voor je portemonnee ook nog eens meer dan welkom. Kijk ook goed naar het aanbod tweedehands kantoormeubilair wanneer je bijvoorbeeld nieuwe stoelen, kasten of banken nodig hebt. Er zijn inmiddels zoveel écht goede meubels gemaakt die nog heel goed een tweede of derde ronde mee kunnen gaan. Hoe fijn is het om dan direct te weten dat je goed bezig bent voor een groenere wereld?

Altijd op de hoogte blijven?