Eurofins ontzorgt met nieuwe app

13 februari 2018

Eurofins Food & Feed Testing Netherlands brengt dit jaar een nieuwe HACCP registratietool op de markt in de vorm van een app. “De digitale applicatie zorgt ervoor dat je wettelijk verplichte controlemomenten nooit meer vergeet”, weet initiatiefnemer en mede-ontwikkelaar Johan Jongsma. “Een taak die dagelijks moet worden geregistreerd, moét diezelfde dag in de app worden afgehandeld. Onze nieuwste registratietool zorgt voor structuur in de werkzaamheden én voor veel minder papierwerk.

Tekst Linda van 't Land | Foto's: Eurofins

Levensmiddelen moet je veilig kunnen eten. Daarom is hygiëne tijdens het productieproces van voedingsmiddelen een belangrijk aandachtspunt. Ook grondstoffen en het logistieke proces worden in ons land streng gecontroleerd. Een HACCP-systeem, zoals bijvoorbeeld een branchespecifieke hygiënecode, helpt om alle relevante gevaren tijdens het proces van bereiding van voedsel te elimineren, te voorkomen of tot een aanvaardbaar niveau te reduceren. Het is een gestructureerde methode om risico’s in kaart te brengen en te beschrijven hoe deze gevaren beheerst dienen te worden in de individuele schakels van de productieketen. “Het is daarom heel goed dat HACCP ook in Nederland wettelijk verplicht is”, vindt Johan Jongsma, technisch directeur van Bureau de Wit, onderdeel van Eurofins Food & Feed Testing Netherlands. “Alleen: het brengt voor ondernemers en hun medewerkers een hoop papieren rompslomp met zich mee. Om de borging van risico’s en gevaren zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij nu een applicatie ontwikkeld. Deze app is wat ons betreft dé digitale oplossing voor HACCP-registratieverplichtingen.”

WEB_bovenaan-IMG_4299-voorbeeld-HACCP-app-225x300 Deze app is wat ons betreft dé digitale oplossing voor HACCP-registratieverplichtingen.

Slimme app

Anderhalf jaar heeft Bureau de Wit gewerkt aan de applicatie, die in 2018 langzaam wordt uitgerold in de markt voor alle denkbare branches en helemaal op maat gemaakt kan worden

voor individuele gebruikers. “Omdat wij via onze kwaliteitsadviseurs en hygiëne-inspecteurs veel contact hebben met de markt, weten wij dat registratie en borging vaak een heikel punt zijn als het om HACCP gaat”, aldus Jongsma. “Men mist structuur en dikwijls moeten er aan het einde van de week nog allerlei papieren worden ingevuld, ook voor zaken die verplicht dagelijks moeten worden gemeten. Het overzicht raakt zoek en de administratie wordt een ergernis. Als marktleider op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid voelen wij ons verantwoordelijk voor het ontzorgen van onze klanten rondom deze thematiek. Daarom bieden wij nu deze HACCP registratietool aan, waarmee registreren overzichtelijker, sneller, gemakkelijker en betrouwbaarder gaat. En dat voor slechts € 75,00 per jaar.”

WEB_bovenaan-noteren-HACCP-boek-DSC_1706-300x200 “HACCP brengt voor ondernemers en hun medewerkers een hoop papieren rompslomp met zich mee.”

Via de app kan iedere gebruiker locatiespecifiek voldoen aan de wettelijke verplichtingen die aan het bedrijf worden gesteld. In de applicatie zijn namelijk alle HACCP-verplichtingen per sector opgenomen. Ook vindt men in de app een schoonmaakplan en schoonmaaklijsten en een uitvoerige actielijst. “Die lijst is heel breed”, vertelt Jongsma. “Je kunt er bijvoorbeeld inzetten wanneer de thermometers gekalibreerd moeten worden of wanneer het tijd is om de bedrijfsauto’s te wassen. Bovendien beschikt de app over live tijdsborging. Een broodje dat je maximaal twee uur buiten de koeling mag bewaren en aanbieden, kun je registreren in de app.” Jongsma is trots op de regelkring die bij de app hoort. “Wanneer er een afwijking wordt geconstateerd, ontvang je direct een melding dat er een corrigerende actie moet worden uitgevoerd en vermeld. De app toetst altijd aan branchespecifieke normen. En de app is slim: ben je op zondag gesloten, dan ontvang je die dag geen meldingen van de dagelijkse verplichtingen. De applicatie zorgt ervoor dat je altijd in één oogopslag kunt zien welke taken er nog open staan, wat er reeds is afgerond en waar aandacht nodig is.” De app is geschikt voor zowel iOS als Android en werkt ook op PDA’s of bestelapparatuur.

WEB_onderaan-beeld-4-maurice-keuken-4-300x200 “Dikwijls moeten aan het einde van de week nog allerlei papieren worden ingevuld, ook voor zaken die verplicht dagelijks moeten worden gemeten.”

De app is volgens Jongsma vriendelijk in gebruik. “Per locatie wordt er één account afgegeven. In een dashboard kan worden aangegeven welke medewerkers gegevens mogen invoeren. De app geeft vervolgens precies aan wat je wanneer moet doen. Zodra je een taak hebt uitgevoerd, verdwijnt deze van het scherm. Je hebt dus geen papieren meer nodig en hoeft ook geen documenten te bewaren. De app laat bovendien zien wat je moet ondernemen bij eventuele afwijkingen. Alle relevante informatie heb je altijd direct bij de hand. Je hoeft niet eerst een map te gaan zoeken, wanneer je niet helemaal meer weet hoe je iets meet of registreert. Het is allemaal terug te vinden in de app.” Zowel voor individuele productielocaties als voor productielocaties die onder een hoofdkantoor vallen, biedt de app veel kansen. “Het management kan altijd en overal meekijken en tot op het naadje van de kous zien waar er iets misgaat. Bovendien kun je uit het dashboard veel managementinformatie halen. Je kunt bijvoorbeeld trends constateren, in de gaten houden of je apparatuur constant de juiste temperatuur behoudt en zien of je voldoende koelcapaciteit hebt bij de verschillende locaties binnen de organisatie. Het zorgvuldig verwerken en lezen van deze gegevens helpt bij kleinere en grotere aankoopbeslissingen.”

Jongsma is zich ervan bewust dat HACCP voor veel mensen een noodzakelijk kwaad is. “Maar als je het goed op de rit hebt, wordt je bedrijfsvoering er uiteindelijk wel beter van! Daarbij ondersteunt Eurofins graag.”

Food-and-Feed-Testing-1024x171
  • Eurofins Food & Feed Testing Netherlands
  • Tel;+31 (0)888 31 00 00
  • M: Sales-Food-NL@eurofins.com
  • W: www.eurofinsfoodfeedtesting.nl

Altijd op de hoogte blijven?