Nu we steeds meer zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel, staat ‘novel food’ vaker in the picture. En ook voedselproducenten die zich willen onderscheiden van de concurrent, kijken naar nieuwe additieven of ingrediënten.

Tijd om eens nader te bekijken aan welke eisen je moet voldoen als je nieuwe producten, ingrediënten of additieven gebruiken. Welke extra regelgeving komt daarbij kijken?
“Vóórdat een novel food of een product met een nieuw ingrediënt of additief op de markt mag worden gebracht, is eerst toestemming nodig van de Europese Commissie”, begint Jef Nikkelen, quality consultant bij Eurofins Food, Feed, Water Benelux. Nikkelen werkte eerder voor producenten van novel food, in het insecten­ en supplementen­segment.

Novel food of niet?

Nikkelen: “Voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet als voedingsmiddel zijn verkocht binnen de Europese Unie vallen volgens Verordening (EG) 2015/2283 in de categorie novel food. Denk bijvoorbeeld aan eetbare insecten, een additief als fish peptide of een CBD­olie voedingssupplement, met hennepextract. Hennepzaadolie was vóór 1997 wel erkend; een extract van de hennepplant niet. Het is daarom goed om secuur te kijken of een ingrediënt of additief al is erkend als toegestaan voedingsmiddel in de EU.”

“In het NVWA Handboek Nieuwe voedingsmiddelen staat een hulpmiddel om vast te stellen of een nieuw product als novel food moet worden beschouwd. Daarnaast is er de Union list of authorised novel foods en de EU Novel Food Catalogue, waarin de status van aangemelde novel foods is te zien, inclusief de verzoeken die in behandeling zijn. Hier staat welke argumentatie en onderzoeken producenten aandragen om de veiligheid van het nieuwe ingrediënt, additief of novel food te waarborgen, ter inspiratie voor je eigen onderbouwing.”

Wie kiest voor het op de markt brengen van een novel food of een product met een ingrediënt of additief dat tot de novel foods behoort, is verplicht om aan te tonen dat het product voedselveilig is. “Het is zaak om goed te bekijken welke onderzoeken daarvoor nodig zijn. Het gaat dan vaak om zowel microbiologische, chemische als toxicologische onderzoeken, en om literatuurstudies. Ook spectrofotometrische analyses bieden uitkomst: uit welke elementen is het opgebouwd en welke verbindingen zijn in het product of ingrediënt terug kunt vinden – schadelijke soorten en minder schadelijke soorten? Ook is het zaak om te monitoren hoe stabiel de waarden van het product blijven en of er later geen andere – schadelijke – moleculen vormen. De analyseresultaten en uitkomsten van het onderzoek gebruikt u als wetenschappelijke onderbouwing”, vertelt Nikkelen.

Productie, gebruik & labelling

Dit is niet de enige informatie die benodigd is voor het indienen van een toestemmingsaanvraag. “Naast de gedetailleerde samenstelling van het product, compleet met alle ingrediënten of de chemische compositie is het ook belangrijk om aan te geven hoe het product, ingrediënt of additief gebruikt gaat worden. En: op welke manier wordt het geproduceerd? Daarnaast moet je een voorstel doen voor etiketteringsvoorschriften en gebruiksvoorschriften. Als er sprake is van een nieuw additief, benoem je ook de technologische functie. Zo zorg je voor een compleet dossier voor uw toestemmingsaanvraag bij de Europese Commissie.”

Eurofins Food, Feed, Water Benelux
Icarus 12 8448 CJ Heerenveen
+ 31 (0)88 831 0000
Sales-food-nl@eurofins.com
www.careers.eurofins.com
www.eurofinsfoodtesting.nl 

Altijd op de hoogte blijven?