Hou het eenvoudig én voedselveilig

BEDRIJFSINFORMATIE | Voldoen aan de HACCP meet- en registratieverplichtingen kan voelen als een overweldigende opdracht. Maar ze zijn wel cruciaal voor je voedselveiligheid. Dus hoe hou je het zo eenvoudig mogelijk én voedselveilig?
Heb je een probleem met je voedselveiligheid? Dan komt dat meestal naar voren uit je HACCP-metingen en registraties. Bijvoorbeeld als een leverancier een product niet goed aanlevert of als een koeling niet goed werkt.
Voor de voedselveiligheid zijn deze metingen en registraties dus wél cruciaal – al is het een saai werkje”, vertelt Henk Groenendijk, voedselveiligheidsexpert bij Eurofins Bureau de Wit.
Wat kunnen we wél doen om het makkelijker te maken? Henk geeft 3 tips.
1. Monitor koelingen en vriezers met behulp van een app.
“Koelingen en vriezers kun je uitrusten met een logger, die alles voor je in de gaten houdt. Via een app kun je dat proces zelf monitoren. Bij afwijkende temperaturen krijg je een melding. Zo kunnen medewerkers zich richten op andere belangrijke zaken binnen je organisatie.”
2. Koel terug, meet én registreer met een blast chiller/ shock cooler.
“Terugkoelen is het meest kritische proces in de keuken. Ga daar dan ook nauwgezet mee om en volg de richtlijnen van de geldende hygiënecode. Maak het liefst gebruik van een blast chiller of shock cooler. Zo krijg je je product binnen 1 uur onder de 7 graden Celsius. Bij terugkoelen geldt: hoe sneller hoe beter. De blast chiller is ook uitgerust met een geïntegreerde thermometer-sonde.”
3. Levering aan een sleutellocatie? Zorg voor een printer in de transportbus.
“Soms lever je producten af op een plek waar niemand aanwezig is, waar je als chauffeur zelf binnenkomt met de sleutel of code. Dan kun je met een mobiele printer ter plekke een rapport uitdraaien van de temperatuur die de datalogger aangeeft in de gekoelde ruimte of vriesruimte van de transportbus. Het is ook mogelijk om aflevertemperaturen te noteren op de pakbon. Maak van tevoren duidelijke afspraken.”
Eurofins Bureau de Wit is een controle- en adviesbureau op het gebied van voedselveiligheid en legionellapreventie. Bureau de Wit is een van de selecte en door de NVWA geaccepteerde controle- en adviesbureaus. Daarnaast vergroot Bureau de Wit de kennis van voedselveiligheid in de horeca, met incompany-trainingen en e-learnings over werken volgens HACCP. Ook kunnen zij een HACCP-app met automatische loggers aanbieden.