Houdbare kennis voor een wendbare sector

10 juni 2025 partner content HAS
BEDRIJFSINFORMATIE | De HAS: Een leeromgeving waar theorie en praktijk hand in hand gaan. De voedingsmiddelenindustrie kent als geen ander de waarde van houdbaarheid. Hoe langer voedsel zijn kwaliteit behoudt, hoe efficiënter de keten: minder derving, meer gemak, lagere kosten. Maar hoe houdbaar is onze industrie zelf?

De sector staat voor grote uitdagingen: veranderende consumenteneisen, toenemende aandacht voor gezondheid en een groeiende krapte op de arbeidsmarkt. Gekwalificeerde medewerkers – van productontwikkelaars tot kwaliteitsprofessionals – zijn steeds moeilijker te vinden én te behouden. Wendbaarheid wordt daarmee een sleutelbegrip. Wendbare medewerkers zijn immers houdbare medewerkers.

Toch blijkt uit recente rapporten dat de voedingsmiddelenindustrie achterloopt op andere sectoren als het gaat om investeren in leren en ontwikkelen. Vaak ligt de focus  op operationele trainingen, terwijl juist duurzame ontwikkeling van mensen nodig is om als sector wendbaar én innovatief te blijven.

Bij HAS green academy geloven we sterk in Leven Lang Ontwikkelen (LLO) als antwoord op deze uitdagingen. Als kennisinstelling met ruim 75 jaar ervaring in praktijkgericht onderwijs bieden we een rijke leeromgeving, waar theorie en praktijk hand in hand gaan. Vanuit die visie hebben we ons cursusaanbod microbiologie vernieuwd.

Cursus Microbiologie in de praktijk

Deze cursus is geschikt voor kwaliteitsmedewerkers, productontwikkelaars en andere professionals die microbiologische kennis nodig hebben voor hun werk. 

Startdatum: dinsdag 9 september 2025
Locatie: HAS green academy, ’s-Hertogenbosch

Meer informatie

Nieuw cursusaanbod: microbiologie in de praktijk

Microbiologische kennis vormt de basis voor voedselveiligheid en productkwaliteit. Om professionals hierin beter te ondersteunen, is de bestaande cursus Levensmiddelenmicrobiologie opgesplitst in twee gerichte leertrajecten:

  1. Basis Microbiologie van Voedingsmiddelen
  2. Verdieping Microbiologie van Voedingsmiddelen (beschikbaar in de nabije toekomst)

Deze vernieuwde opzet is ontstaan vanuit gesprekken met professionals uit het werkveld. Er bleek behoefte aan een stapsgewijze opbouw van kennis met voldoende ruimte om het geleerde in de praktijk toe te passen.

De basiscursus biedt een praktijkgerichte kennismaking met microbiologie van voedingsmiddelen en risico’s in de voedingsmiddelenindustrie. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Basisprincipes van microbiologie en voedselbederf
  • Hoe micro-organismen bederf veroorzaken
  • Interpretatie van microbiologische analyses en relevante microbiologische wetgeving
  • Beheersmaatregelen in de praktijk

Uniek aan deze cursus is het gebruik van de laboratoria van HAS green academy. Deelnemers leren niet alleen de theorie, maar passen deze ook direct toe in praktijksituaties. Dat zorgt voor een diepere leerervaring – essentieel voor wie werkt met voedselveiligheid.

Wendbare medewerkers zijn houdbare medewerkers

Houdbaarheid opnieuw bekeken

De voedingsmiddelenindustrie heeft houdbaarheid tot een kunst verheven: we verpakken zuurstofarm, drogen, verhitten of verlagen de pH – allemaal om bederf te voorkomen. Maar precies dat willen we níet met onze mensen doen. Geen vacuümverpakte kennis, maar ruimte voor groei, vernieuwing en praktijkervaring.

Bij HAS green academy bouwen we aan die toekomst. Met vernieuwde cursussen, praktijkgerichte leerroutes en samenwerking met bedrijven creëren we een krachtige leeromgeving. Want net als voedsel, vraagt ook kennis om goede bewaarcondities: context, uitdaging en de ruimte om te rijpen.

Samen bouwen aan een wendbare sector

HAS green academy draagt graag bij aan de houdbaarheid van de sector – met opleidingen en cursussen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Want houdbaarheid begint bij mensen. En bij de bereidheid om te blijven leren. 

Meer weten? Kijk op www.has.nl
Of neem contact op met Francis Grandia via f.grandia@has.nl

Altijd op de hoogte blijven?