Kerstpakketten trends in 2022: gezonder en groener

1 juli 2022 Partner content

“Kerstpakketten bevatten steeds meer gezonde snacks” 

Ga jij volgend jaar jouw goede voornemens volhouden? Met een gezond kerstpakket maak jij op 1 januari een vliegende start. De vraag naar kerstpakketten met gezonde snacks groeit namelijk enorm. Jij kunt dit jaar mogelijk een kerstgeschenk met gezonde cadeautjes zoals noten, zuidvruchten, fruit en groenten verwachten. Wij spraken drie medewerkers van kerstpakkettengroothandels over de ontwikkelingen omtrent kerstpakketten op het gebied van bewust en biologisch eten.

Kerstpakketten en duurzaamheid

In Nederland worden wij ons alsmaar bewuster van wat we eten. Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat hun etenswaren gezond, duurzaam en lokaal zijn.  Deze trend zien we zelfs bij kerstpakketten. “Wij merken dat onze klanten steeds vaker kerstpakketten samenstellen met verantwoorde en lokale producten”, vertelt Luke van Kerstpakketten Idee. “Wij bieden daarom gezonde, biologische en lokale foodartikelen en non-food artikelen waarmee werknemers zelf hun kerstpakketten kunnen samenstellen. Daarnaast hebben wij ook ons assortiment aan Fair Trade en gezonde kerstpakketten uitgebreid.” 

Fair Trade en biologische snacks

Naast kerstpakketten met lokale producten, werden ook kerstpakketten met andere duurzame producten de afgelopen jaren veel verkocht. “Wij zien de laatste tijd een toenemende belangstelling voor kerstpakketten met biologische en Fair Trade producten”, vertelt Carlijn van Kerstpakketten Expert. “Steeds meer bedrijven vinden verantwoord ondernemen belangrijk en willen deze bedrijfswaarde uitstralen met het kerstpakket dat zij geven aan de werknemer.”

Pascal van Kerstpakketwebshop beaamt de groeiende vraag naar biologische en Fair Trade kerstpakketten. “Wij zijn gedurende het hele jaar bezig met ons assortiment aan kerstpakketten en nieuwjaarsgeschenken vernieuwen. Maatschappelijk verantwoorde artikelen mogen daarin tegenwoordig niet meer ontbreken”, aldus Pascal.

Fruit en groenten in het kerstpakket?

Duurzaamheid is niet de enige trend die kerstpakkettengroothandels opvalt. De kerstpakketten moeten volgens steeds meer bedrijven ook gezonder zijn. “Onze klanten vinden het belangrijk om hun personeel te ondersteunen in hun persoonlijke doelen. Daar valt gezond eten en beweging natuurlijk ook onder.”

Carlijn vertelt dat Kerstpakketten Expert ongezonde snacks bij sommige kerstpakketten inruilt voor gezondere varianten. “Er zitten steeds meer gezonde snacks in onze kerstpakketten. Wij vervangen snoepjes en chips in sommige kerstpakketten door gezonde snacks en borrelhapjes die ook erg lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan een groentenpesto in plaats van een vette dipsaus, verse noten in plaats van borrelnootjes en zuidvruchten in plaats van snoep.”

Wil niemand dan meer chips, borrelnoten of snoep in de kerstpakketten? “Zeker niet”, zegt Pascal van Kerstpakketwebshop. “Wij verkopen nog steeds veel lekkere borrelpakketten met chips, bier, borrelnoten en dip. We zien inderdaad een stijgende vraag naar gezonde snacks in de kerstpakketten, maar dat betekent niet dat het roer helemaal is omgegooid. Wij bieden gezonde kerstpakketten en kerstpakketten met chocolade, snoep, alcohol en borrelhapjes. Zo hebben wij voor ieder wat wils.”

Kerstpakketten samenstellen in juni

Luke, Pascal en Carlijn zijn nu al druk bezig met het samenstellen van de kerstpakketten voor 2022. Ook contacten met leveranciers en vervoerders zijn al volop aan de gang. Moeten werkgevers dan al in juni gaan nadenken over de kerstpakketten?

“Wij zijn al druk in de weer voor Kerstpakketten Idee”, vertelt Luke. “Door personeelstekorten in het transport en de stijging van de benzineprijzen kan de levering van de kerstpakketten een stuk duurder worden en kunnen vertragingen in de levering ontstaan. Wij zijn dan ook nu al in gesprek met onze partners om deze problemen vroegtijdig aan te pakken.” Daarbij komen ook nog de zorgen rondom corona. “Wij willen niet ons hele systeem in november opeens moeten herzien als er door een nieuwe golf aan coronabesmettingen bijvoorbeeld aan huis geleverd moet worden”, zegt Pascal van Kerstpakketwebshop. “Daarom zijn we nu al bezig met oplossingen ontwerpen voor potentiële uitdagingen.”

Het is dus niet zo gek dat er in juni al hard gewerkt wordt aan de kerstpakketten. Maar dat betekent niet dat werkgevers nog een aantal maanden kunnen wachten met het bestellen van kerstpakketten. Carlijn van Kerstpakketten Expert adviseert werkgevers om vroegtijdig te beginnen met kerstpakketten bestellen. “Wij moeten onze klanten helaas soms teleurstellen als zij eind november of zelfs begin december pas hun kerstpakketten bestellen. Een aantal kerstpakketten zijn tegen die tijd al helemaal uitverkocht. Wij adviseren onze klanten dus altijd om op tijd hun kerstpakketten te bestellen.”

Vooral dit jaar is het belangrijk dat bedrijven de kerstpakketten tijdig bestellen en in huis hebben. “Het is rond de kersttijd altijd erg druk bij vervoerders”, erkent Luke van Kerstpakketten Idee. “Wij verwachten dat het door de personeelstekorten in de transport dit jaar alleen nog maar drukker zal worden voor vervoerders. Als je zeker wilt weten dat je de kerstpakketten op tijd kunt uitdelen, wil je ze halverwege december al op kantoor hebben liggen.”

Altijd op de hoogte blijven?