BEDRIJFSINFORMATIE - Het Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC) heeft, in samenwerking met voedselproducenten en de NEN, ISO, CEN en IDF, een nieuwe methode ontwikkeld voor het meten van suikers in voedings- en diervoederproducten.
De methode is óók geschikt voor complexe producten als zuivel en zuigelingenvoeding en vervangt alle oude suikeranalyses. Het voordeel: de analyse kent een kortere doorlooptijd, levert snellere resultaten door gebruik van de state-of-the-art-apparatuur en heeft geen last van eventuele interferentie door andere suikers.
De nieuwe analysemethode meet in één run de volgende suikers: glucose, fructose, galactose, maltose, sucrose en lactose, en geeft bovendien een totaalberekening van deze suikers. De analysemethode voldoet aan de prestatie-eisen van de EN-ISO 22181, IDF 244 en de AOAC SMPR® 2018.001 voor het bepalen van mono- en disaccharides in zuivelproducten en in voeding en diervoeder.
De methode van Eurofins CCC heeft dit op moment de status ‘officiële norm’ en is gepubliceerd als ‘international standard’.
Sneller analyseren
Jeroen van Soest, Innovation manager bij Eurofins CCC: “Voor het meten van suikers zijn zes suikers het meest relevant voor etikettering of labeling: fructose, glucose, galactose, sucrose, maltose en lactose. Er waren veel verschillende standaardprotocollen voor het uitvoeren van de analysemethode die slechts bruikbaar waren voor het meten van een deel van deze suikers, zoals alleen lactose of glucose en galactose. Daardoor waren meerdere methodes nodig om alle relevante suikers in zuivel- en melkproducten te kunnen meten. Voor het uitvoeren werden daarnaast meerdere methoden gebruikt, zoals verschillende enzymatische methoden voor de zes individuele suikers.”
Bij de oude methodes bleken vaak interferenties met andere suikers op te treden, zoals lactulose en allo-lactose en allerlei verschillende oligo-sacharides, waardoor het risico bestond op het verkrijgen van onjuiste waarden (‘bias’). “Dat was bijvoorbeeld het geval met hittebehandelde melkproducten en kindermelkproducten met trans-galacto-oligosacharides (t-Gos). Bij deze nieuwe analysemethode bestaat geen risico op deze interferenties. Met een standaardprotocol voor de analysemethode kunnen de suikers wereldwijd uniformer en sneller worden bepaald, waardoor de resultaten beter vergeleken kunnen worden. En dat is belangrijk voor correcte etiketten van producten over de hele wereld.”
De nieuwe analysemethode is geschikt voor bijna alle producten. Bijna, want er bestaan extreem veel suikers in de wereld en daarom zijn er uitzonderingen voor een beperkt aantal specifieke suikers en producten. Van Soest: “De methode is bijvoorbeeld niet geschikt voor producten die aanzienlijke hoeveelheden zoetmakende suikers en/of een aantal specifieke suikers uit biomassa bevatten. Ook goed om te vermelden: producten die een hoog gehalte aan lactulose en t-Gos bevatten, kunnen met de nieuwe methode lagere - maar wel correctere - lactose-waarden krijgen. Deze methode meet lactulose en allo-lactose niet meer onte-recht als lactose, zoals in de oude methodes vaak nog wel het geval is. Dat wordt nu wellicht gezien als nadeel, maar voor de toekomst is het een voordeel om de juiste waarden te meten.”
’Multi lab trial’
Om tot een nieuwe methode voor de bepaling van mono- en disaccharades in voeding en diervoer te komen, begon Eurofins in 2016 met dit project. Naast Eurofins CCC, NEN, ISO, CEN en IDF werkten dertien laboratoria mee tijdens een ‘multi lab trial’, waaronder die van internationale partijen als Friesland Campina, Nestlé, Danone, DSM Food Specialties, Fonterra, Thermo Fisher Scientific, Antec Scientific, AssureQuality, Methrohm AG, Shimadzu Benelux, en een aantal andere divisies van Eurofins. “Ik ben ontzettend blij met het resultaat: een uitermate nauwkeurige en betrouwbare methode met veel voordelen voor inkopers, producenten en retailers,” aldus Van Soest.
De oude analysemethodes waren volgens Van Soest aan vervanging toe. “De oude methode van Eurofins CCC had een langere doorlooptijd en maakte gebruikt van verouderde apparatuur, die niet meer wordt ondersteund door leveranciers. Voor het bepalen van galactose waren bijvoorbeeld twee analyses nodig. De nieuwe suikeranalyse wordt uitgevoerd met moderne HPAEC-ECD-apparatuur: een hoogwaardige anionenuitwisseling en chromatografiemethode met electrochemische of amperometrische detectie. Door gebruik van nieuwe kolommen is optimale scheiding van de suikers mogelijk gemaakt en kan de bepaling van de te meten mono- en disaccharides in één run.”
De officiële methode is ontwikkeld voor de zuivelindustrie, maar verder doorontwikkeld en gevalideerd door het CCC: ook voor voeding en diervoeders. De methode is volledig gevalideerd volgens ISO 17025 conform NEN 7777/7779 voor alle voeding inclusief melk, melkproducten en infant formula.
Interesse in de nieuwe suikeranalyse?
De nieuwe testcodes (met een lage doorlooptijd of TAT) waarmee inkopers, voedselproducenten en retailers de analyse kunnen boeken zijn inmiddels beschikbaar:
- HEC3S voor zuivel (melk en melkproducten, inclusief kindermelk);
- HEC3Z voor voeding algemeen;
- HEC3T voor diervoeding.
Het CCC heeft daarnaast een uitgebreid aanvullend portfolio voor al- lerlei andere suikers, zoals lactulose, palatinose en trehalose.
Wil je gebruik maken van de nieuwe suikeranalyse van Eurofins CCC? Neem dan contact op via sales- food-nl@eurofins.com of bel naar 0888-310000.
Eurofins Food, Feed, Water Benelux
Icarus 12
8448 CJ Heerenveen
Sales-food-nl@eurofins.com
+31 (0)88 831 0000