Lang niet alle metaaldetectoren kunnen feilloos kleine verontreinigingen detecteren, zeker niet wanneer het product complex van samenstelling is. Daarom wilde sandwichproducent Sanday’s nieuwe apparatuur aanschaffen die in staat zou zijn ook de kleinste verontreinigingen te detecteren. Het bedrijf investeerde in een technologisch hoogstandje: de CEIA multi-spectrum metaaldetector.
Zo’n dertien jaar geleden begon Sanday’s met het verkopen van belegde sandwiches in eigen winkels in Rotterdam en Amsterdam. Inmiddels zijn die winkels er niet meer, maar is het bedrijf flink gegroeid en liggen de producten – sandwiches, wraps, bolletjes, salades en meer – onder andere in winkels op stations en vliegvelden. Het unique selling point van Sanday’s is dat hun broodjes met de hand belegd worden met een sterke focus op duurzaamheid van het totale product en proces. Om dat voor elkaar te krijgen en toch op schaal te produceren, staat in de fabriek in Amsterdam een unieke proceslijn. Speciaal voor Sanday’s ontworpen, horen we tijdens een rondleiding. De lijn neemt een groot deel van de ruimte in beslag en is geschikt voor verschillende producten; het bedrijf produceert batchmatig. In het midden staan de medewerkers de sandwiches te beleggen, omringd door de lopende band waarop de broodjes voorbij komen. De één smeert kruidenboter, de ander legt er plakken kaas op en weer een ander verse sla en tomaten. Vervolgens worden ze verwerkt door een machine die de broodjes met een ultrasoon mes snijdt en daarna verpakt. Het gaat in een razend tempo; sneller met de hand beleggen kan niemand.
Metaaldetectie
Sanday’s bedient een aantal grote klanten, waaronder luchtvaartmaatschappij Transavia en de Kiosk op Nederlandse treinstations. De eisen voor veiligheid en kwaliteit die zulke klanten stellen, worden alleen maar strenger. Het is daarom belangrijk om risico’s goed af te dekken. Een van de mensen die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de veiligheid van het proces bij Sanday’s is kwaliteitsmanager Niels Hentschke. Hij was nauw betrokken bij de keuze voor het nieuwe inspectiesysteem, dat na selectie werd geleverd door machineleverancier Heat & Control. ‘Onze weeg- en detectiemachines waren aan vernieuwing toe’, zegt Hentschke. ‘De bestaande metaaldetector stootte te vaak producten uit terwijl er niets mis mee was. We wilden graag veel preciezer kunnen meten.’
Valse alarmen waren een groot probleem voor Sandays. Omdat het bedrijf broodjes met de hand belegt, kan het ene broodje nogal van het andere verschillen. Dat maakt metaaldetectie lastig, legt CEIA sales engineer Tim Keizer van Heat & Control uit. ‘Ingrediënten als vis of kip zijn soms natter en soms droger. Soms zit er meer saus op de vers belegde sandwiches, soms minder. Een normale detector is gevoelig voor dat soort productvariaties en slaat daardoor soms alarm terwijl er geen metaal in zit. Dat is zeer ongunstig voor de productie, want het leidt tot derving en tijdverlies. Ook kunnen operators ongeduldig worden en zullen ze het alarm minder serieus gaan nemen, met als risico dat per ongeluk een product dat wel metaal bevat bij de distributie-afdeling terecht komt.’
Multi-spectrum
De oplossing voor beide problemen vond Sanday’s in de CEIA multi-spectrum metaaldetector, een detector met unieke technologie. ‘Deze is aanzienlijk preciezer dan andere detectoren op de markt’, aldus Keizer. ‘De technologie die in de detector zit is multi-spectrum. Dat wil zeggen dat hij op meerdere frequenties tegelijkertijd informatie verzamelt en zo verontreinigingen beter kan herkennen. CEIA gebruikte deze technologie oorspronkelijk in detectoren voor het opsporen van landmijnen, die in de afgelopen decennia steeds moeilijker te detecteren zijn. De technologie werd doorontwikkeld tot een oplossing voor de voedselindustrie die uiterst stabiel en betrouwbaar is en zeer kleine verontreinigingen kan opsporen. Voor de huidige toepassing betekent dit dat we eenvoudig 4 x kleinere delen detecteren.’
De CEIA metaaldetector onderscheidt productvariaties en verontreiniging van elkaar met behulp van geavanceerde software waarmee de machine ‘leert’ wat wel en wat geen acceptabele variaties zijn. Keizer: ‘We halen een aantal producten langs de detector die het systeem als ‘goed’ moet herkennen. Daar kun je variaties in stoppen. In de software zelf worden ook al een aantal variaties gesimuleerd, dus één product is in principe al goed voor honderden simulaties.’ Bovendien kan dankzij de firmware van de detector ook achteraf nieuwe informatie worden toegevoegd. Als er dus toch een vals alarm is, kun je de detector alsnog leren dat de betreffende variatie acceptabel is. De nieuwe informatie wordt met de bestaande productinformatie doorberekend tot één nieuw programma, waarbij hoge precisie behouden blijft voor alle productvariaties. ‘Vals alarm komt zelden meer voor’, beaamt Hentschke.
Implementatie
Naast het leveren van de hardware en software verzorgde Heat & Control ook de installatie bij Sanday’s. Daar komt flink wat planning bij kijken, want een proceslijn zet je niet zomaar stil. Keizer: ‘We hebben de machine eerst naast de lijn geconfigureerd, testen gedraaid en de installatie voorbereid. Zo konden we alles tijdens een gat in het productieschema van Sanday’s monteren en testen. Diezelfde dag hadden we alles werkend.’ De nieuwe machines afstemmen op de specifieke ruimte in de fabriek is ook altijd iets waar rekening mee gehouden moet worden. ‘De ruimte in de proceslijn was beperkt, maar gelukkig is deze machine compact, zo’n 1,6 meter lang. Ook wilde Sanday’s de machine niet aan de vloer verankerd hebben, maar hij mag natuurlijk niet verschuiven. Daarom zijn er beugels gemaakt die de machines aan elkaar en aan de lijn verbinden zodat alles precies op zijn plek blijft en Sanday’s met zo min mogelijk verstoringen te maken krijgt.’
Zowel kleine bedrijven als multinationals gebruiken de multi-spectrumtechnologie al om verontreiniging met hoge precisie en betrouwbaarheid te detecteren, zodat risico’s vermeden worden en vals alarm tot het verleden behoort. Voor Sanday’s is de upgrade naar de CEIA multi-spectrum metaaldetector een flinke stap vooruit. ‘Het is de manier voor Sanday’s om grip te houden op hun kwaliteit, met een hoge standaard’, zegt Keizer. ‘Zo kan het bedrijf zich concentreren op dat waar het goed in is: de beste sandwich- en versproducten maken.’